Recensie | Dood Stroom – Sarina Star

Dood Stroom is het debuut van Sarina Star en bestaat uit zes korte verhalen: Het verhaal van Dusty en Pistol PeteDe ValDe Laatste KusDood StroomDe Barones op het Witte Paard en Red. Op de achterflap is het in eerste instantie niet echt duidelijk dat het een bundel betreft. Als je begint te lezen blijkt dat er geprobeerd is om er een geheel van te maken. De verhalen worden aan elkaar geschreven met korte stukjes waarin vertelgeesten de schrijver steeds het volgende verhaal influisteren. Het idee is leuk, maar die stukjes voegen niet veel toe. Je bent snel geneigd om ze alleen te scannen of zelfs helemaal over te slaan en door te gaan met de verhalen waar het eigenlijk om draait.

Het boek opent met Het verhaal van Dusty en Pistol Pete, over een rijke man die verliefd wordt op het zigeunermeisje Dusty. Opnieuw een leuk idee, een vrije vogel die je niet moet claimen en een man die juist dat doet. Het verhaal had spannend kunnen zijn, maar dat wordt het niet. De gevoelens zijn oppervlakkig en bij vlagen reageert Pete zo kort door de bocht dat het moeilijk te volgen is. Hetzelfde gebeurt in De Val. Het had zo’n spannend verhaal kunnen zijn waarbij de rillingen over je rug lopen, maar niets is minder waar.

In De Laatste Kus verwijst Star naar de mythe rondom Persephone en Hades. Een originele twist aan een eeuwenoude mythe, maar ook hier is het niet voelbaar. Cora, die net haar vriend in bed betrapte met een ander, komt over als een jengelend kind in plaats van een vrouw met een gebroken hart en het verhaal is uiteindelijk weinig verrassend. Iets wat ook geldt voor De Barones op het Witte Paard, dat het minst origineel is van de bundel en overkomt als paginavulling.
Dood Stroom, het verhaal waaraan de bundel zijn titel ontleent is van een heel ander soort. Het verhaal is gebouwd om een origineel gegeven. Mythe en realiteit versmelten hier goed samen en in tegenstelling tot de andere verhalen blijft het boeien. Hoewel voorspelbaar uitgewerkt is dit toch een verhaal wat je uit wilt lezen.

Het laatste verhaal, Red, is de echte uitzondering. Waar de andere verhalen iets missen en de spanning absoluut niet voelbaar is, is Red een regelrechte verrassing. Het verhaal is een nieuwe versie van Roodkapje, maar geeft er een dusdanige twist aan dat het alleen in een paar standaard elementen te herkennen is. Ja, het is net als de andere verhalen voorspelbaar, maar dat geeft niet. Het verhaal zit zo goed in elkaar dat je, ondanks dat het zich goed vasthoudt aan het sprookje, toch wil weten hoe het afloopt. Het lijkt net alsof Star tijdens het schrijven van Red eindelijk in haar element was en de rest als opvulling diende om het boek vol te krijgen. Het is dan ook te hopen dat Star deze vorm vasthoudt voor volgende verhalen, want met Red laat ze zien dat ze wel degelijk weet hoe het moet.
(Stéphanie de Geus)


Dood Stroom
Sarina Star
Prijs: € 14,95
ISBN: 978-94-608-6024-9

Leave a Comment