Recensie | Del Toro en Hogan – De Meester, Eeuwige Duisternis

De wereld is gehuld in eeuwige duisternis. Rampen hebben het leefmilieu veranderd in een bijna ideale woonomgeving voor vampiers. De Meester, de oppervampier, heerst en heeft de mensheid onderworpen aan een strenge dictatuur.
Ephraim Goodweather heeft de invasie van het vampirisme overleefd en is een vrij man. Zijn vrouw is bij de invasie overgegaan tot een vampier en heeft haar plaats ingenomen aan de zijde van de Meester. Ephraim put hoop uit het feit dat zijn zoon Zach nog leeft. De jongen woont bij zijn moeder, en de oppervampier.
Samen met Nora, Gus en Fet strijdt Ephraim tegen de vampiers. Het kleine uurtje licht dat de aarde dagelijks bereikt, houd hen op de been. Hun enige hoop is een boek dat een gestorven vriend achter heeft gelaten en de aanwijzingen die het herbergt. Met de hulp van Quinlan, een geboren vampier, en de vuurkracht die ze nog kunnen vinden, gaan ze de strijd met de oppervampier aan.

Eeuwige Duisternis is het laatste deel in het drieluik De Meester. Kennis van de eerste delen is niet nodig, het boek is ook zonder goed te lezen.
De setting is even wennen. Het betreft de huidige wereld in een vreselijke staat, met wezens die het algemene beeld van een ‘vampier’ nauwelijks benaderen. Het milieu is zodanig aangetast dat mensen er moeite mee moeten hebben om gezond te blijven. Om die reden is het wonderbaarlijk dat de mensen die twee jaar zonder fatsoenlijk daglicht leven, giftige lucht inademen en op weinig gezond voedsel teren, zowel geestelijk als lichamelijk nog fit zijn.
Het verhaal is heel beschrijvend geschreven, net of je een film zit te lezen. Soms zijn de zinnen lang waardoor je ze twee keer moet lezen om ze te begrijpen. De scènes zijn goed uitgewerkt en niet overladen met onbelangrijke details. Het verschil in communiceren – praten of telepathisch – is aangetoond door het gebruik van cursieve tekst. Ook het plot is compleet. De zoektocht naar een oplossing, het vinden van aanwijzingen en het uiteindelijk uitvoeren van het plan, is goed uitgewerkt.
Voor het verleden van De Meester zijn diverse Mesopotamische en Bijbelse verhalen gebruikt. De schrijvers verweven deze verhalen in het boek waardoor de kennis over de oorsprong van De Meester mondjesmaat gegeven wordt. Dit bouwt spanning op tot het moment van de dodelijke confrontatie.

Eeuwige duisternis is een geweldig einde van de boeken over De Meester. Het heeft de eerste twee delen in de trilogie niet nodig om compleet te zijn. Liefde, haat, overlevingsdrang en saamhorigheid leiden je naar een mogelijke toekomst die de mensheid op zijn grondvesten doet schudden.
(Marieke Mater)


De Meester – Eeuwige duisternis
Guillermo Del Toro en Chuck Hogan
Prijs: € 15,00
ISBN: 978-9-04995-278-5

Leave a Comment