Recensie | Deborah Harkness – De Schaduw van de Nacht

De schaduw van de nachtTijdens hun zoektocht naar manuscript Ashmole 782, dat verdwenen is uit de universiteitsbibliotheek van Oxford, trekken Diana Bishop en haar echtgenoot Matthew Clairmont naar het Europa van Shakespeare’s tijd. Ze komen aan in Londen, waar Diana de grootste moeite heeft om te wennen aan de gewoonten van Elizabethaans Engeland. Ze maakt kennis met de illustere School of Night, een vriendengroep waar onder andere Christopher Marlowe en Walter Raleigh deel van uitmaken. Wanneer de heksenprocessen gevaarlijk dichtbij komen en Diana haar ontluikende magische krachten niet langer onder controle heeft, verkassen zij en Matthew tijdelijk naar Matthews vampierfamilie in Frankrijk. Bij terugkomst in Londen, kan de zoektocht naar het verloren manuscript pas echt van start gaan. Diana ontmoet de meest invloedrijke Londenaren, krijgt les van grote namen in magie en alchemie en maakt zelfs een uitstapje naar het Heilige Roomse Rijk. Maar het gevaar ligt op de loer en ook haar huwelijk met Matthew komt regelmatig in zwaar weer. Zal hun tijdreis, met alle risico’s van dien, ook werkelijk een antwoord opleveren, of raken Diana en Matthew enkel meer en meer verstrikt in de draden van de tijd?

De Schaduw van de Nacht is een alleszins onderhoudend boek, het is spannend en vlot geschreven, en Harkness weet het verleden op schilderachtige en geloofwaardige wijze weer te geven. Ze overdondert met haar kennis van het Elizabethaanse Engeland, en wekt de meest vermaarde historische figuren tot leven. Dat maakt het boek wel bij tijd en wijle tenenkrommend: Diana Bishop is naast ontluikende superheks ook geleerde en verbonden aan drie hedendaagse universiteiten. Haar man Matthew Clairmont is de vijftienhonderd jaar oude zoon van een meestervampier, een briljant geneticus en heeft contacten met vrijwel iedereen die het waard is een voetnoot in de geschiedenisboeken te krijgen. Op zeker moment vraagt Diana zich terecht af: “Hoe kan het doodsimpel zijn als de Congregatie, de heksenprocessen in Berwick, de Elizabethaanse geheime dienst en de ridders van Lazarus allemaal strijden om je aandacht?” Inderdaad, de hele wereld lijkt om Diana en kornuiten te draaien.

Daarnaast lijkt het boek met veel haast vertaald te zijn, waardoor het sprake is van hinderlijke schoonheidsfoutjes, vooral wat uitdrukkingen betreft. Zo wordt ‘the devil is in the details’ vertaald als ‘het venijn zit m in de details’, in plaats van ‘het venijn zit ‘m in de staart.’ ‘God knows’ wordt ‘God weet’ in plaats van ‘Joost mag weten’, en ‘wish us luck’ wordt ‘wens ons geluk’ in plaats van ‘wens ons succes’. Dan kan de schrijfster niet aangerekend worden, maar het zit het leesplezier wel danig in de weg: je wordt als lezer toch telkens weer uit een toch al ingewikkeld en schijnbaar stuurloos verhaal getrokken.
(Rianne Werring)

Untitled-3.5

Titel: De Schaduw van de Nacht, deel twee in de Allerzielen-trilogie
Auteur: Deborah Harkness
Pagina’s: 656
ISBN: 978-9022-56311-3
Uitgeverij: De Boekerij
Prijs: € 19,95
Eboek prijs: –

Leave a Comment