Recensie | Deborah Harkness – Allerzielen

De Amerikaanse historicus Diana Bishop vindt in de bibliotheek van Oxford een mysterieus manuscript. Het boek gaat over alchemie en Diana voelt dat het betoverd is. De historicus is namelijk een heks, uit een legendarische heksenfamilie. Maar ze wil niets van magie weten en houdt zich uitsluitend met wetenschap bezig. Dus slaat ze het manuscript dicht. Te laat, de magie is haar leven al binnengedrongen. Bovendien heeft Diana de aandacht getrokken van wezens die al eeuwen jagen op het manuscript. Onder hen is Matthew Clairmont: briljant geneticus, en vampier. Diana valt als een blok voor hem. Samen binden ze de strijd aan met alle schepsels die het op Diana en het manuscript hebben voorzien.

De liefde
Het vuistdikke Allerzielen begint veelbelovend. Een oud boek met de spannende titel Ashmole 782, dat knispert van de magie, een Engelse topuniversiteit en een heldin die wetenschapper is en kan toveren. Dit móet wel een boeiend verhaal opleveren. Toch? Helaas niet. Want als de vampier Clairmont zijn intrede doet, blijkt dat Deborah Harkness eigenlijk helemaal niet over wetenschap, alchemie en magie wil schrijven. Ze walst zo snel mogelijk over die onderwerpen heen, zodat ze nog honderden pagina’s over heeft voor het enige dat haar echt interesseert: de liefde. Eindeloos vertelt Harkness ons over Matthews donkere ogen, Diana’s verlangen en Matthews ijzeren zelfbeheersing als hij haar heerlijke geur ruikt. In een zwijmeltaal waar de bouquetreeks bij verbleekt.

Ouderwets
Een boek dat drijft op de relatie tussen twee personen, vraagt om interessante karakters. Matthew is vijftienhonderd jaar oud; je verwacht dat de auteur (zelf een geschiedenisprofessor) ons een boeiend verhaal voorschotelt over zijn verleden. Helaas meldt Harkness niet veel meer dan dat hij een leidersfiguur is en enkele tragische liefdes heeft gehad. Het is een raadsel waarom de vampier na al die eeuwen valt op grijze muis Diana: zogenaamd een gedreven wetenschapper, maar in werkelijkheid iemand die geen seconde meer met haar belangrijke onderzoek bezig is zodra er een man in haar leven verschijnt. Matthew leest Diana voortdurend de les en gedraagt zich in iedere situatie irritant beschermend. Goed, een stokoude vampier mag ouderwetse ideeën hebben over relaties. Maar dat Diana, een moderne vrouw en mogelijk de Meest Begaafde Heks Aller Tijden, dankbaar zijn leiding accepteert is gewoon beschamend.

Bestseller
Na het lezen van Allerzielen dringt de vraag zich op: waarom is dit boek een (Amerikaanse) bestseller? Het verhaal heeft een mager plot, een saaie heldin en zeker honderd pagina’s teveel tekst. Wat is dan toch de aantrekkingskracht van dit verhaal? De vampier. Dat moet het zijn. Sinds Buffy the Vampire Slayer zijn wij allemaal gefascineerd door die charmante bloedzuigers. En dus lift Allerzielen mee op het succes van boeken als True Blood en Twilight. Helaas mist Allerzielen de humor van True Blood en de ongedwongenheid van Twilight.

Allerzielen is een liefdesverhaal, opgetuigd met een vleugje magie, een snufje alchemie en een mespunt wetenschap. Stuk voor stuk spannende ingrediënten, maar Harkness maakt er helaas een flauw brouwsel van.
(Eva Laiste)


Allerzielen
Deborah Harkness
Prijs: € 19,95
ISBN: 978-90-225-5842-3

11 Comments

 1. Tim de KW on September 23, 2011 at 12:00

  Ik heb enige tijd geleden meegedaan aan een prijsvraag met als prijs, dit boek. Maar nu ik de recensie lees ben ik blij dat ik niet gewonnen heb.

  Je hebt absoluut gelijk dat vampiers een aantrekkingskracht hebben op ons “gewone” mensen, maar ik ben die romantische versies van de bloedzuigers wel een beetje zat aan het worden.

  Gelukkig zijn er ook nog auteurs die durven te schrijven over de bloeddorstige versies van deze mythische wezens. Voor de liefhebbers van laatstgenoemde kan ik jullie de boeken van schrijvers team-up Guillermo del Toro (regisseur van o.a. Hellboy en Blade II) en Chuck Hogan aanraden. Zij hebben in het boek “De Meester” eindelijk weer eens een beetje horror teruggebracht naar de wereld van de vampieren! Uiteraard is het boek doorspekt met de eeuwenoude clichés, maar dat mag de pret niet drukken.

 2. Eva Laiste on September 25, 2011 at 08:27

  Hoi Tim, bedankt voor je reactie.
  Ook ik ben die geromantiseerde vampiers een beetje zat (does it show?) : )

  Goed nieuws (alhoewel) is dat de engelen op het punt staan de vampiers van hun plek te verdringen….

 3. Tim de KW on September 26, 2011 at 09:44

  Engelen kunnen ook leuk zijn, mits ze niet te menselijk gemaakt worden. Deze wezens staan constant in contact met de grote schepper, daarom kan ik maar moeilijk geloven dat ze zo makkelijk verliefd worden op ons stervelingen, ervan uitgaande dat we hier weer een bak met romantische verhalen kunnen verwachten. Bovendien, als de Engelen zoveel op ons mensen lijken, waarom zou God dan de moeite nemen om de mens te creëren?!
  Zoals je ziet is ook dit niet zo aan mij besteedt. Ik ben dol op bovennatuurlijke verhalen, waar het geloof in verweven zit, maar maak er iets mysterieus van! Niet puur en alleen gezwijmel!! 🙂

 4. Eva Laiste on September 26, 2011 at 21:42

  Ha ha, helemaal mee eens!

 5. Rene Beijers on October 7, 2011 at 12:15

  Ik heb het boek gelezen en ben het helemaal eens met de recentie. Zonde van het geld.

 6. Kyra G on January 25, 2012 at 08:59

  Ik ben momenteel het boek aan het lezen, en als 17 jarige kan ik zeggen dat dit echt geen literatuur is voor volwassenen.
  Bij hen zou het thema hun gewoon niet aanspreken. Harkness probeert zoals eerder gezegd te veel de twilight-sage achterna te gaan. Met de combinatie van bovennatuurlijk en romantiek doet ze dit goed maar het is geen hoogstaander.

 7. Val on March 16, 2012 at 22:14

  HOi,
  ik vond t boek wel degelijk goed, eindelijk word er keer meer dan alleen een vampier heks verhouding beschreven ik hou van het samensmelten van verschillende wezens uit verschillende verhalen. en ik als 20 jarige merk om me heen dat mijn leeftijd en ouder het boek geweldig vind. haha maargoed gelukkig heeft ieder zn ding, en daarbij houd ik ook van verhalen over de bloedorstige mens verslindende vampier

 8. Gaby on June 4, 2012 at 14:02

  Hoi,

  Ik (34 jaar) vond het boek redelijk en als deel 2 uitkomt zal ik die ook zeker wel gaan lezen. Ik vond de historische stukjes tussendoor leuk om te lezen en zwijmelen ach ja zolang niet alle boeken zo zijn die ik lees vind ik het zo af en toe toch echt niet verkeerd.

 9. Mark - Den Bosch on August 15, 2012 at 22:53

  Ook ik heb het boek toch maar uitgelezen, gaandeweg al steeds geïrriteerder rakend over de vele ontbijt, lunch, thee en uitrustmomenten van onze ‘heldin’ de heks Diana. Ik kan mij helemaal in bovenstaande recensie vinden, veredeld Bouquetreeksverhaaltje waar alle potentieel interessante verhaalelementen ondergeschikt zijn gemaakt aan de misselijk makende lovestory tussen haar en haar stokoude vampier.
  Normaal gesproken gun ik slechte boeken nog wel een tweede leven op een rommelmarkt maar deze gun ik niemand; ik heb hem dan ook gelijk maar bij het oudpapier gelegd.

 10. Eva on August 31, 2013 at 21:28

  Wat een kul, geweldig boek en het tweede is nóg beter!
  Super goede voorbereiding en dat vind je terug in t boek

 11. Karin on October 22, 2013 at 10:26

  Heerlijk boek, ik koop zeker het vervolg.

Leave a Comment