Recensie | De samenzwering van Calaspia – J. & S. Guptara

De Ostentum zijn terug. Totaal onverwacht vallen ze het dorpje Quivelda aan. De Barue kunnen niet anders doen dan vluchten. Voordat de zestienjarige Bryn Bellyset het doorheeft moet hij vechten voor zijn leven. Hij weet te ontsnappen en gaat samen met de oudere Barue Thybill, zijn vriend Mittni, de dwerg Galar en Wafrudnir van het Nefelim-volk op pad. Gezamenlijk proberen ze de hoofdstad van Calaspia, Armaah, te bereiken. De keizer moet worden gewaarschuwd dat de Ostentum niet uitgestorven zijn, zoals iedereen dacht. Hun enige hoop is de hoofdstad op tijd te bereiken en hopelijk iedereen te redden.

De proloog van De samenzwering van Calaspia is langer dan een proloog zou moeten zijn, maar de actie is niet van de lucht. Monsters en een bijziende dwerg die moet rennen voor zijn leven op een bergtop die De Piek der Waanzin heet. Maar daarna zakt het verhaal in. Na de proloog vervalt het verhaal in een kabbelende stroom aan informatie die het hele boek voortduurt.

Het verhaal zit goed in elkaar. De Guptara tweeling heeft aan alles gedacht. De geschiedenis zit goed in elkaar en het plot en de samenzwering er achter is iets waar ze waarschijnlijk jaren over gedaan hebben om uit te denken. En daar zit hem nou net het knelpunt. Zo’n geweldig complexe geschiedenis moet ook geventileerd worden op de pagina’s. Maar zoals altijd, overdaad schaadt. Door de info-dumps die de wijze Barue Thybill geeft, vervalt elk spoortje van spanning.

Daarnaast, hoe cliché het ook moge zijn, doet het boek gewoon heel veel denken aan Lord of the Rings. Drie kleine Barue, net iets kleiner dan de dwerg waar ze mee op pad gaan, samen met een Nefelim die verdacht veel op een elf lijkt. Als ze dan ook nog door een besneeuwde bergpas moeten en in de hoofdstad Armaah verschillende officiële bijeenkomsten moeten doorstaan is de vergelijking snel getrokken.

Toch valt het niet te ontkennen dat De samenzwering van Calaspia iets heeft. Het zit goed en doordacht in elkaar. Het zou alleen nog beter zijn als de informatie meer gedoseerd was geweest en het boek de helft dunner.
(Stéphanie de Geus)


De samenzwering van Calaspia
J. & S. Guptra
Prijs: € 19,90
ISBN: 978-90-284-2341-1

Leave a Comment