Recensie | David Carlyle – Skyland: Eilanden in de Wind

Het jaar is 2251. De wereld is geen aardbol meer, maar bestaat uit losse brokstukken die in de lucht hangen. Water is schaars: de zeeën en rivieren zijn verdwenen en het regent zelden. In deze barre wereld proberen twee mensenrassen te overleven. De seijin (de ‘kaalkoppen’) beschikken over speciale vermogens, de jinsei niet. Valerie is een zestienjarige seijin, die belangrijk wateronderzoek uitvoert op het eiland Kyoto-17. Hoewel seijin eigenlijk alleen met hun eigen soort omgaan, sluit Valerie vriendschap met een aantal jinsei. Door hen ontdekt Valerie dat de machthebbers veel dingen verborgen houden. Waarom worden er luchtschepen neergeschoten? Wat is het doel van het wateronderzoek waar Valerie aan werkt? En wat staat er toch in dat ‘Dossier Carlyle’ uit het jaar 2078, waar zowel jinsei als seijin jacht op maken?

Skyland: Eilanden in de Wind is een spannend Young Adult boek over een fascinerende toekomstwereld. Tijdens het lezen zie je het allemaal voor je: de zwevende eilanden, de arrogante kaalkoppen die zichzelf opladen met zonlicht, de jinsei waterzoekers die dauw opvangen in destilleerkolven. Het verhaal, over een aantal moedige jongeren binnen een ijzeren regime, bevat voldoende raadselachtige elementen om volwassen lezers te boeien. Maar ook jonge lezers kunnen zich in dit boek verliezen, omdat het taalgebruik eenvoudig is en de nadruk meer ligt op personen dan op technologie.

Het idee van een verbrokkelde wereld spreekt tot de verbeelding en het is dan ook niet vreemd dat Skyland verfilmd is: enkele jaren geleden was het een animatieserie op Nickelodeon. Het van oorsprong Italiaanse boek is prachtig vormgegeven, met een sterke beeldtaal. Een Natalie Portman lookalike staart ons vanaf de voorkant intens aan en middenin het boek bevinden zich mooie platen van eilanden en kleine brokstukken. Jammer genoeg is de vertaling minder goed verzorgd, hoewel er maar liefst drie redacteuren aan hebben gewerkt. Blijkbaar zijn hun aantekeningen in de war geraakt, want het boek bevat taalfouten, ontbrekende of dubbele woorden en ook missen er soms witregels om een perspectiefwisseling te markeren. Deze fouten zijn storend, maar ze kunnen de schrijver niet worden aangerekend.

Eilanden in de Wind is het eerste deel van de Skyland-serie, en het laat veel vragen onbeantwoord. De indruk wordt gewekt dat de seijin worden gemanipuleerd door iets of iemand met meer macht dan zijzelf. Ook is sprake van een mysterieuze energie, ALFA-12, waar we nog erg weinig over weten. Dit moet allemaal duidelijk worden in deel twee, Het Stormschip. Pas dan zal blijken of de lijntjes die in deel een zijn uitgezet toewerken naar een spannend en gelaagd geheel, of dat ze los in de lucht blijven hangen.
(Eva Laiste)


Skyland: Eilanden in de Wind
David Carlyle
Prijs: €17,95
ISBN: 978-90-5461-685-6
Genre: SF, Young Adult, vanaf 13 jaar

Leave a Comment