Recensie | Darren Shan – Een Stoet van Doden

Capac Raimi komt naar de Stad om een nieuw leven als gangster te beginnen. De stad wordt officieus geregeerd door de Kardinaal, de oppergangster. Capac begint onderaan de maffiavoedselketen, hij verliest mensen, ontmoet mensen, klimt hogerop en ontmoet de Kardinaal. Maar er is iets raars aan de hand in de Stad, iets mysterieus. Deze mysteries omvatten niet alleen Capac, maar hij is de enige die in staat is ze op te lossen.

Een Stoet van Doden is het eerste deel van de serie De Boeken van de Stad en hiermee richt Darren Shan zich voor het eerst op het volwassen publiek.
En terecht. Voor trouwe lezers van Darren Shan´s freakshow-serie is Een Stoet van Doden wel even slikken. Deze horror wordt levendig beschreven met gedetailleerde moorden en grove grappen. Maar eenmaal van de eerste schrik bekomen, is het volop genieten, zowel van de spanning als van de humor.
Het verhaal begint op een laag pitje, terwijl Capac, zijn nieuwe woonplaats en baan beschreven worden. Shan weet echter precies op de goede momenten het vuur aan te wakkeren en houdt zo de aandacht van de lezer van begin tot eind vast. Als de spanning eenmaal begint, blijft de lezer namelijk van de ene moord in de andere onthulling rollen tot uiteindelijk het eind bereikt is.
De plot zit goed in elkaar, op een paar onbeantwoorde vragen na, die nog even blijven knagen as het boek uit is. De opbouw van het verhaal verraadt precies genoeg om de lezer steeds te laten gissen, maar verklapt niets teveel.

De Boeken van de Stad mag dan een serie voor volwassenen zijn, Shan heeft de prettige, losse schijfstijl van zijn eerdere boeken niet laten vallen. En dat is ook nergens voor nodig. Door zich extra uit te leven op de gruwelijk gedetailleerde beschrijving van de moord- en seksscènes maakt Shan duidelijk dat dit geen ‘bedtime story’ is maar een geweldig spannend verhaal waarbij je van begin tot eind met je neus aan het boek geplakt zit.
(Erin de Vrijer)


Een stoet van doden
Darren Shan
Prijs: € 9,95
ISBN: 978-90-245-288-37

1 Comment

  1. TimdeKW on August 15, 2011 at 10:20

    Ik kan me prima vinden in bovenstaande recensie. Het verhaal begint inderdaad vrij gewoontjes, maar het tempo is wel gelijk al vrij hoog. Ondanks dat er in het begin vooral veel wordt uitgelegd aan Capac Raimi gaan we met een hoge vaart door zijn trainingsperiode heen. En naarmate het verhaal vordert wordt het ook steeds mysterieuzer.

    Wat begint als een vrij normaal gangsterverhaal mondt uit in iets heel anders. Steeds laat Shan een stukje van het mysterie zien, maar wacht met de verklaringen tot aan het laatste hoofdstuk. Het is absoluut een origineel verhaal, boordevol plotwendingen en een lekkere schrijfstijl.

    ****

Leave a Comment