Recensie | Daniel Hanover – Het Drakenpad

Kisten vol juwelen en goud, verstopt in een kar met stoffen, verlaten de stad Vanai. Cithrin moet de kostbaarheden naar het hoofdkantoor van de bank brengen, dwars door een land dat op het randje van oorlog balanceert. De weg naar Carse is lang en Cithrin besluit zich aan te sluiten bij een karavaan. In winterse omstandigheden strandt ze en wanhopig probeert ze haar kostbare lading geheim te houden. Geholpen door de veteraan Marcus Wester, die deze keer ver van het strijdtoneel wil blijven, probeert Cithrin het hoofd boven water te houden.

De stad Vanai wordt veroverd door het leger van Antea, net nadat Cithrin deze heeft verlaten. De onervaren Geder Palliako, erfgenaam van een belangrijke burggraaf, wordt aangesteld om de stad te besturen. Hij heeft geen enkele passie voor de functie die hem in zijn schoenen geschoven wordt en steekt zijn energie liever in filosofie. Als hij in de gaten krijgt dat zijn aanstelling slechts een zet is in de eindeloze politieke spelletjes van de leidinggevenden in de hoofdstad van Antea, Camnipol, neemt hij een rigoureus besluit. Door Geder in Vanai aan te stellen hoopten de kopstukken dat hij de stad zou verspelen. Geder besluit echter de stad in vlammen op te laten gaan zodat niemand er nog enige bloed om zal vergieten. Hij keert terug naar Antea waar hij met gemengde reacties ontvangen wordt.

In Het Drakenpad worden twee verhaallijnen verteld. Enerzijds het verhaal van de onzekere jonge vrouw Cithrin die met een grote schat op de vlucht is. Aan de andere kant Geder die een speelbal is in het politieke spinnenweb van het koninkrijk Antea. De twee komen elkaar tegen op het moment dat Geder de schat van Cithrin vindt en besluit haar te laten gaan om zijn meerderen een hak te zetten. Dit moment is halverwege het boek en de enige ontmoeting van de personen waar de verhalen om draaien. De rest van het boek blijven de verhaallijnen ver uit elkaar. Uiteraard zijn er meerdere overeenkomsten, maar de verwachte samensmelting van de verhalen blijft verassend genoeg uit.
In de wereld van Daniel Hanover komen verschillende mensenrassen voor. Ooit gemaakt door draken en nu verspreid over de wereld. Er zijn zo veel soorten dat het soms wat onduidelijk wordt.

Het boek is heerlijk om te lezen. Het leest vlot en het verhaal sleept je vanaf de eerste pagina mee. Hanovers schrijfstijl is luchtig waardoor je hem uit hebt voordat je het weet.
Door de verhalen van Cithrin en Geder loopt een dunne rode draad. Eén die, ondanks dat de verhaallijnen ver uit elkaar lijken te blijven, de twee dichter tot elkaar brengt. Als je deze lijn weet te vinden, weet je dat Geder, Cithrin en Wester slechts passanten zijn in een verhaal dat groter is dan Het Drakenpad. Het houd je vast en maakt je nieuwsgierig naar meer.
(Marieke Mater)


Het Drakenpad
Daniel Hanover
Prijs: € 19,95
ISBN: 9024546567

Leave a Comment