Recensie | Damian Dibben – Wakers van de tijd – Storm op komst

Op een stormachtige avond wordt Jake ontvoerd. Dat is het begin van een geweldig avontuur door tijd en ruimte, waarbij Jake ontdekt dat zijn ouders helemaal geen saaie sanitairverkopers zijn, maar dappere Wakers van de Tijd. Net als zijn broer Philip trouwens, die enkele jaren daarvoor vermist geraakt is.
De Wakers zijn uitverkoren mensen die de mogelijkheid hebben om, als ze een slok van de drank atomium nemen, door de tijd te reizen. Het is hun taak om de geschiedenis zoveel mogelijk te houden zoals ze is. Helaas worden ze daarbij dwarsgezeten door de verdorven Prins Zeldt en de wrede Mina Schlitz, die niets liever willen dan de wereld in duisternis storten. In die strijd zijn Miriam en Alan Djones, de ouders van Jake, verdwenen. Samen met de aantrekkelijke agente Topaz Saint Honoré en de agenten Nathan, Paulo en Charlie gaat Jake op jacht naar antwoorden en naar zijn ouders.

Damian Dibben vertelt het verhaal in vlotte bewoordingen. Ondanks de originele insteek omtrent het tijdreizen en de pakkende vertelstijl, had het boek toch iets meer aandacht verdiend. Het vertelperspectief schommelt, er zijn veel lijntjes en details waarvan je denkt: waarom? Hoe? Jake mag niet mee met de reddingsmissie, waarom wordt hij dan met zoveel geweld geronseld? Hoe kan tante Rose een brief verbergen in de zak van een jurk die zo strak is dat ze nauwelijks kan lopen? Hoe kun je het ene moment zeeziek zijn en een tel later genieten van verleidelijke etensgeuren?

Het kan, als je het voor je ziet, en daar komt de scenaristenachtergrond van Dibben naar voren. Die is door het hele boek voelbaar in de pakkende actiescènes en de beeldende beschrijvingen. Het boek leest als een film. Het is werkelijk jammer dat Dibben nog niet helemaal grip heeft op het verschil tussen schrijven voor film en voor papier. Een boek heeft net iets meer nodig heeft dan een film, omdat je als lezer nu eenmaal niet kunt zien wat de schrijver bedoeld. Dat had het boek boven zichzelf kunnen uittillen en het geschikt gemaakt voor een veel bredere doelgroep.

Storm op komst is het eerste deel van een langere serie. Hoewel het boek zelfstandig leesbaar is, blijven er aan het einde voldoende vragen openstaan om je nieuwsgierig te maken naar verdere avonturen van Jake en zijn vrienden. Circus Maximus is al in het Engels verkrijgbaar. Best kans dat Dibben dan pas goed op stoom is.

Al met al, een spannend avonturenverhaal over tijdreizen, die vooral goed zal vallen bij de jongere doelgroep.
(Ingrid Bilardie )


Damian Dibben
Wakers van de tijd – storm op komst
Prijs: € 16,95
ISBN: 9789022561034

4 Comments

 1. Joanydvv on October 5, 2012 at 17:11

  Dat klinkt als een erg leuk boek. Ik houd ervan als de setting waarin het verhaal zich afspeelt met net zo veel geur en kleur wordt beschreven als de personages. Het is zo’n belangrijk onderdeel van een verhaal dus ik ben erg nieuwsgierig geworden naar hoe dat in dit boek eruit ziet 🙂

 2. demian on February 24, 2014 at 11:26

  het lijkt me een erg spannent boek

 3. Katelin walta on July 4, 2016 at 06:43

  Ik vind het een heel spannen boek. Il vind het soms wat lang ldradig maar dat maakt het leuke en grappige stukje dan weer goed?.

 4. katelin walta on July 4, 2016 at 06:50

  ik vind het een heel spannend boek en ik hou ervan dat de personages zo duidelijk worden omschreven. soms is het wat langdradig maar dat makende grappige stukjes weer goed. het verhaal vind ik ook heel mooi. groetjes katelin

Leave a Comment