Recensie | Damian Dibben – Wakers van de tijd: Circus Maximus

Jake Djones, die in het eerste deel van de reeks heeft geleerd dat hij geen gewone schooljongen maar een getalenteerde tijdreiziger is, haalt samen met zijn vrienden Nathan en Charlie een dosis Atomium op bij de Deense kust in 1972. Atomium is een zeldzaam goedje dat de drinker ervan in staat stelt door de tijd te reizen, mits die drinker over enig talent beschikt. Het wordt in kleine hoeveelheden geproduceerd door de familie Isaksen. Maar er zijn kapers op de kust. De Tijdwakers worden aangevallen en achterna gezeten door een geheimzinnige bende die het voorzien heeft op de kostbare buisjes Atomium. Hun ontsnapping lijkt voorspoedig te gaan, totdat Jake meent zijn vermiste broer Philip te herkennen.

Dat is het begin van een razendsnel en spannend avontuur, waarin Jake Djones en zijn vrienden teruggaan naar het jaar 26 om de strijd aan te binden met de machtige Agata Zeldt. Want deze op macht beluste dame wil niets minder dan het uitroeien van de complete beschaving. Voor Jake, Charlie en Nathan begint een spannende tijd vol onverwachte gevaren, spannende ontsnappingen en schokkende plotwendingen. Wie kunnen ze vertrouwen? Topaz, een van hun eigen agenten maar… ook de dochter van Agata Zeldt? Lucius, soldaat van Zeldt en vriend van Topaz? Austurio, de op handen gedragen acteur? Casper Isaksen, de gebaksmullende koerier van het Atomium? Kan Jake zichzelf eigenlijk wel vertrouwen?

Circus Maximus is vooral vlotte, snelle avonturenroman waarin je ook nog wat opsteekt over het oude Rome. Op een paar uitglijders na weet Dibben een goede balans te houden tussen het uitdelen van die informatie en het vertellen van het verhaal. Je moet houden van de filmische schrijfstijl van Damian Dibben, van de zijweggetjes en de overdaad aan details. Op sommige momenten is het een toevoeging aan het verhaal, zoals in de actiescènes die je op deze manier levendig voor je kan zien. Op andere momenten is het jammer dat Dibben niet wat meer voorrang geeft aan de verhaallijn.

Bij een dergelijke detaillering ligt ook het gevaar van verwarring op de loer, als de lezer teveel mogelijkheden en vraagstukken tegelijk aangeboden krijgt. Kleine verhaallijntjes en zelfs wat grotere verhaallijnen worden vergeten of na een zorgvuldige opbouw afgerafeld en dat is jammer. Dat afraffelen en proppen is ook duidelijk merkbaar in de slotscène van het boek, waarin nog snel een geheim wordt onthuld, een voorzetje gegeven wordt voor het volgende deel, Jake nog even een oude vriendschap bevestigd en onderwijl wat gedachten wijdt aan zijn broer. Die haast is jammer, want het zou bepaald geen straf zijn om nog wat extra pagina’s te moeten lezen.

Dat volgende deel is al onderweg en zal naar verwachting midden 2014. Dankzij het voorzetje in Circus Maximus is dat een boek om naar uit te kijken: heeft Jake gelijk en zal hij zijn broer Philip levend en wel terugvinden?
(Ingrid Bilardie )

Untitled-3
Titel: Wakers van de Tijd
Auteur: Damian Dibben
Pagina’s: 315
Leeftijd: 13 jaar en ouder
ISBN: 978-90225-6104-1
Uitgeverij: De Boekerij
Boek prijs: € 16,95
Eboek prijs: € 6,99

Leave a Comment