Recensie | Collectief naar L.J. Smith – Vampire Diaries, Stefans dagboeken 3 & 4: Begeerte en Moordlust

Begeerte en MoordlustStefan Salvatore en Damon Salvatore lijken dag en nacht van elkaar te verschillen. Stefan is een vegetarische vampier, die zichzelf probeert te voeden met dierenbloed en zijn vampiermacht zo weinig mogelijk wil gebruiken. Damon is, zeker in de ogen van Stefan, het omgekeerde: hij lurkt rustig aan damesnekken en gebruikt zijn Macht om het zichzelf zo comfortabel mogelijk te maken.
In deel drie van deze dagboeken lezen we hoe Stefan in een val van Damon loopt: door het redden van Bridget, de dochter van de welgestelde Winfield, wordt hij opgenomen in hun huishouding van haar familie. Zodra Stefan merkt dat zijn broer Damon de regie over de gebeurtenissen heeft, stelt hij alles in het werk om de familie te redden, overtuigd van Damons moordlustige inborst. Of Damons werkelijk moordplannen heeft, wordt niet duidelijk. Iets of iemand is Damon en Stefan gevolgd en uit op wraak.
In het vierde deel bevindt Stefan zich in Engeland. Hij leidt een rustig leven bij een boerenfamilie, maar schrikt op als hij hoort over moorden in London. Is de Ripper waarover wordt gesproken zijn broer Damon? In zijn moedige pogingen de wereld te redden van Damon, maakt Stefan kennis met de kwetsbare Violet, die op zoek is naar haar zuster Cora. Na een serie dramatische ontwikkelingen waarbij de problemen elkaar in rap tempo opvolgen, moet Stefan opnieuw toegeven dat wat hij is, niet verandert kan worden.

De boeken zijn geschreven naar de boeken van L.J. Smith, met medewerking van anderen. Het is helaas goed merkbaar dat meerdere mensen hebben meegeschreven aan de dagboeken: de stijl en woordkeuze kan per hoofdstuk verschillen. Dat maakt het lastig om lekker weg te zakken in het verhaal. Het is best mogelijk dat deze manier van werken er ook voor gezorgd heeft dat de zwaarmoedigheid van Stefan wel erg dik wordt aangezet. Er wordt maar herhaald en herhaald dat hij vegetarisch is, waarom hij dat is, dat hij van alles daardoor niet kan. Enigszins ongeloofwaardig wordt het verhaal als via Stefan maar steeds benadrukt wordt dat Damon de aanstichter moet zijn van al het kwaad, terwijl het voor de oplettende lezer allang duidelijk is dat er kapers op de kust zijn voor de titel Ultieme Slechterik. Wat dan wel weer een mooi detail is, al is dat wellicht niet bewust ontstaan, is dat Stefan werkelijk niet in de gaten heeft dat het zijn broer is die hem constant redt. De broederliefde die hij zo mist, is in werkelijkheid nog volop aanwezig.

De verhalen komen door de verschillende technische problemen niet echt goed uit de verf, hoewel de plots goed in elkaar zitten. Wat ook gelukt is, is het gevoel van de televisieserie in het boek vangen. Voor de fans van de serie biedt de boekenreeks wél een uitstekende kans om nog wat langer na te genieten van de romances en intriges en de eeuwige aanwezigheid van Katherine.
(Ingrid Bilardie)

Untitled-2

Titel: Vampire Diaries, Stefans dagboeken 3 & 4: Begeerte en Moordlust
Auteur: Collectief naar L.J. Smith
Pagina’s: 349
Leeftijd: 12+
ISBN: 978-90225-6844-6
Uitgeverij: Boekerij Young
Boek prijs: € 18,95
Eboek prijs: € 6,99

Leave a Comment