Recensie | Cinda Williams Chima – De Erfgenaam (Tweede Boek: De Erfgenaam van de Magiër)

In het tweede deel van De Erfgenaam leren we de zestienjarige Seph kennen. Hij is een magiër, maar heeft nooit training gehad. Hierdoor is zijn magie erg onvoorspelbaar en heeft hij al verschillende ongelukken veroorzaakt. Nadat een van die magische ongelukjes leidt tot een brand, wordt hij door zijn voogd naar de speciale privéschool de Havens gestuurd. Dit is een school voor moeilijke jongens en er zitten vooral Gewoonlingen op, mensen zonder magische krachten, die niets van het bestaan van de Anderlingen afweten. De directeur, Gregory Leicester, krijgt al snel door dat Seph niet zo maar een jongen met problemen is, maar iemand met magische krachten. Daarom wil hij dat Seph zich bij de alumni voegt. Dit is een bijzondere groep mensen op de Havens, bestaande uit magiërs. Seph besluit dat hij niet bij de alumni wil horen en hier is Leicester niet blij mee.
Ondertussen zijn de verschillende Anderlingengilden, bestaande uit krijgers, betoveraars, zieners en beheksers, in opstand gekomen tegen de onderdrukking van de magiërs. Ze worden hierbij geholpen door de geheimzinnige Draak, waarvan niemand weet wie het is. Seph wordt uiteindelijk ook in die opstand getrokken, of hij dit nou wil of niet.

Waar het eerste deel voornamelijk draait om de krijgers, worden in dit deel de magiërs meer belicht en kom je erachter dat ze niet allemaal even vervelend en arrogant zijn. Toch gaat De Erfgenaam van de Magiër verder waar De Erfgenaam van het Zwaard was opgehouden, de bekende personages komen dus ook zeker terug, maar spelen hier wel een kleinere rol. Dit is interessant, want het verhaal van de Anderlingen wordt verteld vanuit het perspectief van een nieuw personage. Je leert de bekende personages dus beter kennen door de frisse blik van een nieuwkomers. Ook worden er nieuwe karakters geïntroduceerd die het verhaal fris en origineel houden.
Er zitten een paar elementen in die wel erg voorspelbaar zijn en je eerder ziet aankomen dan Seph zelf, al wordt je af en toe ook flink verrast.
Het verhaal is weer spannend, maar in het midden zakt het een beetje in. Er gebeurt dan wel van alles, maar het is niet duidelijke waar het verhaal naar toe gaat: de rode draad valt een beetje weg. Later wordt dit weer opgepakt, zodat het verhaal afloopt in een boeiend einde zodat je nieuwsgierig bent naar het volgende deel.
(Sophie Brolsma)


De Erfgenaam (Tweede Boek: De Erfgenaam van de Magiër)
Cinda Williams Chima
Prijs: €16,95
ISBN: 978-90-245-8313-3

Leave a Comment