Recensie | Christopher Paolini – Erfenis

Na maanden trainen en vele veldslagen is het einde nog niet inzicht voor Eragon en zijn draak Saphira. Het echte gevecht moet namelijk nog komen: Galbatorix verslaan. Iedereen rekent op hun: de Varden, de Elfen, de Dwergen en zelfs de Urgals. Toch hebben Saphira en Eragon nog een lange weg te gaan. Eragon vindt dat hij nog lang niet goed genoeg is en vraag de draak Glaedr die zijn hart van harten aan Eragon heeft toevertrouwd om hem te helpen. Samen met de draak, Ayra en de Elfen probeert hij zich zo goed mogelijk voor te bereiden op de laatste slag tegen Galbatorix. En om hem te verslaan moet hij niet alleen Galbatorix te slim af zijn, maar ook zijn halfbroer Murtagh en diens draak Thorn.

In dit laatste deel van de Erfgoed-serie val je meteen met je neus in de actie. Eragon en Saphira helpen de Varden om steeds dichterbij Urû’baen te komen en zo Alagaësia terug te veroveren. Omdat je meteen midden in het verhaal terecht komt,  is het even verwarrend wie waar is en wat aan het doen is. Gelukkig staat er voorin het boek een ruime samenvatting die herhaalt wat er in de afgelopen drie boeken gebeurd is. Toch kan dat de verwarring niet helemaal wegnemen. Het lijkt wel alsof Christopher Paolini met de jaren steeds meer is gaan beschrijven. Elke handeling in de veldslag wordt tot in detail verteld. Dat gebeurt niet alleen in het begin, nee dat gaat het hele boek en de vele veldslagen door. Het lijkt een beetje alsof Paolini alles te graag tot in detail wil beschrijven waardoor hij doorschiet.

Toen Eragon voor het eerst uitkwam, was het een veel geprezen boek en had iedereen hoge verwachtingen van Paolini. Nu het laatste deel, Erfenis, uitkwam was het natuurlijk de vraag of hij de belofte waar kon maken. Aan de ene kant is dat zeker gelukt. Het verhaal is afgerond, er zit een natuurlijk einde aan, maar het is open genoeg om je te blijven afvragen hoe het met de personages gaat ná het boek.
Aan de andere kant was Erfenis een teleurstelling. Niet alleen was het enigszins voorspelbaar, ook was de weg naar het einde moeizaam door de vele beschrijvingen. Veldslagen duurden soms talloze pagina’s waardoor je als lezer snel de neiging krijgt om te gaan skimmen en dat is ontzettend jammer. Daarnaast was het boek enorm: 700 bladzijden. Voor de meeste lezers geen probleem, maar als het boek pas goed op gang lijkt te komen na 500 pagina’s is dat toch een behoorlijk zware pil. Gevoelsmatig miste het boek daardoor de spontaniteit en de vlotte schrijfstijl die Paolini in het eerste deel, Eragon, wel had.
Toch, in alle eerlijkheid, had Paolini nog wat verassingen in petto die toch erg onverwacht waren en het waren juist die dingen waardoor het boek ineens moeilijk weg te leggen was. Het was alleen fijn geweest als deze plotwendingen eerder in het boek waren gekomen.

Al met al is de Erfgoed-serie een imposante serie geworden met zijn vier dikke delen. Het is dan ook logisch dat Paolini ervoor gekozen heeft om er toch vier boeken van te maken in plaats van de geplande drie. De serie op zichzelf is dan ook zeker een prestatie, het was alleen een nog grotere prestatie geweest als hij die spanning de hele serie, en vooral het laatste boek, vol had kunnen houden. Helaas voor hem is dat niet gelukt.
(Stéphanie de Geus)


Erfenis (deel vier van de Erfgoed-serie)
Christopher Paolini
Prijs: € 22,95
ISBN: 978-90-225-5441-8

Leave a Comment