Recensie | Chris Bradford – De ring van aarde

9200000011325752Jack Fletcher heeft afscheid genomen van zijn vrienden en is op weg naar Nagasaki. Daarvandaan zal hij terug varen naar Engeland om zijn zus Jess na jaren weer te zien. Echter, hij wordt gezocht door de Samoerai en moet zich meerdere malen een weg naar buiten vechten om uit de handen van de Shogun te blijven. Als (blonde) buitenlander valt Jack nogal op en het valt voor hem niet mee om zich ongezien door Japan te verplaatsen. Als hij dan ook nog gevangen wordt genomen door Ninja’s, zit hij helemaal in een lastig parket. Ze nemen hem mee naar een afgelegen dorp midden in de bergen en beloven hem op te leiden tot ninja. Een lastige keuze voor Jack omdat hij heeft gezworen dat de ninja’s altijd zijn vijand zullen zijn, nadat een van hen zijn vader vermoordde.

Ruim twee jaar na het verschijnen van het derde deel van de Jonge Samoerai in het Nederlands, is nu ook het vierde deel vertaald. Na zo’n lange pauze is het altijd spannend of je de serie weer makkelijk op kunt pakken. In het geval van de Jonge Samoerai lijkt het alsof je zo vanuit het derde deel doorleest. Dit heeft deels te maken met de brief vooraan in het boek die Jack aan zijn zus Jess heeft geschreven. Het is een nodige geheugenopfrisser om aan het boek te kunnen beginnen zonder je zorgen te maken of je de vorige delen bent vergeten. De soepele schrijfstijl van Chris Bardford trekt je zo door het verhaal heen en de ontmoetingen met de ninja’s leggen genoeg uit om het deel los te kunnen lezen zonder eerdere voorkennis.

Jack neemt zijn intrek in het dorp en leert de vechtkunst en de levenswijze van de ninja. Dit is op een bijzonder kunstige manier gedaan. Jack, die gezworen heeft dat ninja’s altijd zijn vijand zullen zijn na de moord op zijn vader, worstelt dagelijks met zijn geloof, zijn samoeraibelofte, maar ook met de wraak op zijn vaders dood. Daarnaast moet hij ook hier weer vechten om geaccepteerd te worden, want hij ligt duidelijk buiten de groep. Hij moet twee keer zo hard werken om zichzelf de kunst meester te maken. Als hij dit uiteindelijk doet, zorgt dit voor nog meer twijfel. Dit alles zorgt ervoor dat het een goed verhaal is waar goed en slecht geen kant meer hebben en de lijnen vervagen. Het is een goed boek dat veel jongeren aan zal spreken omdat het laat zien dat als je ergens hard voor werkt, je het kunt bereiken. Maar het laat ook zien dat niets ooit echt goed of echt slecht is.

Een boek dat de lijn van de serie goed voortzet en een die zeker laat uitkijken naar deel vijf, De Ring van Water.
(Stéphanie de Geus)

Untitled-4
Titel: De ring van aarde (De Jonge Samoerai 4)
Auteur: Chris Bradford
Pagina’s: 265
Leeftijd: +12
ISBN: 978-90-225-5936-9
Uitgeverij: De Boekerij
Boek prijs: € 1
Eboek prijs: € nvt

Leave a Comment