Recensie | Cate Tiernan – Voor altijd de jouwe

Cate Tiernan – Voor altijd de jouweNastasya Crowe heeft alles in haar lange leven allemaal al meegemaakt: liefde en verdriet. Armoede en rijkdom. Compassie en onverschilligheid. Nu, op Rivers End, de leerschool voor onsterfelijken van de oude onsterfelijk River, tracht ze al die onderdelen van zichzelf eindelijk te versmelten tot één, stabielere persoonlijkheid. Jammer genoeg raakt ze telkens afgeleid. Door het verraad van haar vriend Incy. Door haar angst voor de duisternis, die naar haar overtuiging in haar zit en haar altijd zal aanzetten tot slechte daden. Door Reyn, de zoon van de man die Nastasya’s hele familie heeft afgeslacht en waar Nastasya tot over haar oren verliefd op is. En door de komst van de broers van River, die er geen doekjes om winden: ze vertrouwen Nastasya niet. Nou, dat komt dan goed uit: Nastasya vertrouwt zichzelf ook niet.
Rivers begeleiding en onvoorwaardelijke liefde hebben toch resultaat: het lijkt erop dat Nastasya eindelijk vaste grond onder haar voeten vindt. Voor het eerst rent ze niet weg van de moeilijkheden. In plaats daarvan gaat ze de confrontatie aan. Of dat een goede beslissing is valt nog maar te bezien. Dood en verderf worden een dagelijks onderdeel op Rivers End. Als er dan ook berichten binnensijpelen dat iemand onsterfelijken aan het vermoorden is, worden de zaken ernstiger en complexer dan ooit.

Voor altijd de jouwe is het derde deel in de Onsterfelijke liefde– trilogie. Viel deel twee nog wat tegen omdat de impact van onsterfelijkheid en de grote ervaring van Nastasya’s lange leven niet op haar karakter werd geprojecteerd; in deel drie is Cate Tiernan weer helemaal alert. Alleen als het gaat om de liefde voor Reyn kan Nastasya nog ongelofelijk puberaal uit de hoek komen. Zin om te zwijmelen kan op elke leeftijd toeslaan, maar over het algemeen zorgt levenservaring, zeker als die meer dan vierhonderd jaar is, toch wel voor wat meer nuance. Jammer is ook dat de verhaallijn wat makkelijk en voorspelbaar is.

Tiernan bewijst weer dat ze een brede kennis heeft van magie en oude wijsheden. Ze is nooit overdreven of zweverig, Tiernans magie is vanzelfsprekend en gaat niet voorbij aan het harde werk dat erbij hoort. Moeiteloos vlecht Tiernan deze kennis over magie samen met haar gedachten over de druk van een ultra lang leven, waaruit mooie inzichten voortvloeien die River deelt met Nastasya, en Nastasya met ons.
(Ingrid Bilardie)

Untitled-4
Titel: Voor altijd de jouwe
Auteur: Cate Tiernan
Pagina’s: 336
Leeftijd: 15 jaar en ouder
ISBN: 978-90225-5703-7
Uitgeverij: Boekerij Young
Boek prijs: € 17,99
Eboek prijs: € 9,99

Leave a Comment