Recensie | Cate Tiernan – De Duisternis Valt

9200000009921987Nastasya Crowe is een onsterfelijke vrouw: een vrouw met het gezicht van een tiener en een leven dat al honderden jaren oud is. Een groot deel van dat leven heeft ze doorgebracht met feesten, samen met haar vriend Incy en de rest van de club. Nu probeert ze haar leven en haar magie weer bij elkaar te grabbelen op River’s End, een soort opvanghuis voor Onsterfelijken die zichzelf willen verlichten. Alleen kan Natasya haar draai niet vinden. Allereerst is daar Reyn, de slachter des winters, een van de verantwoordelijken voor het bloedbad waarbij haar familie omkwam. Hoe kan zoenen met hem dan zo heerlijk zijn? En dan zijn er nog de meer praktische problemen. Het eenvoudige leven staat haar maar matig aan en haar eigen, koppige houding zorgt ervoor dat ze een buitenbeentje blijft. Bovendien mislukt zo ongeveer alles wat ze doet. Uiteindelijk probeert Nastasya toch de oorzaak van haar miserabele gevoel bij zichzelf te zoeken en neemt ze een stoer besluit tijdens het Oud en Nieuw ritueel. Met rampzalige resultaten.

Deel een van deze trilogie viel op omdat ervaren schrijfster Cate Tiernan zich uitstekend inleefde in de problemen van iemand die al vierhonderd jaar oud is. De misstappen die een normaal, sterfelijk mens kan maken, kunnen al zwaar op het gemoed drukken. Laat staan als dat je vierhonderd, vijfhonderd jaar oud bent en geleefd hebt volgens de wetten van verschillende tijdperken. Ook Nastasya heeft dingen gedaan waarop ze niet trots is. In deel twee komt dit echter minder goed naar voren. Het is niet helemaal helder waarom Nastasya nu pas begint aan een leercurve en zich daarbij regelmatig gedraagt als een puber in een koppige bui. In de tweede helft van het verhaal herpakt Tiernan zich enigszins en voel je ook als lezer de druk van het eeuwenoud zijn beter. Hopelijk houdt Tiernan dit vast in deel drie.

Ondanks de duisternis en de akelige kantjes een ontspannen wegleesboek dat je meeneemt in een magische wereld. Goed verteld en netjes vertaald door Sabine Mutsaers. De weetjes over Wicca en magie, die door het boek heen verweven zitten, geven het verhaal net dat beetje extra waardoor het opgetild wordt boven de gemiddeld lekker-weg-lees roman.
(Ingrid Bilardie)

Untitled-3
Titel: De Duisternis valt
Auteur: Cate Tiernan
Pagina’s: 304
Leeftijd: 15 jaar en ouder
ISBN: 978-90225-5702-0
Uitgeverij: Boekerij Young
Boek prijs: € 17,95
Eboek prijs: € 7,95

Leave a Comment