Recensie | Brom – De Kinderdief

In een deel van New York, dat geteisterd wordt door drugs en geweld, woont de veertienjarige Nick. Hij heeft het niet makkelijk, want in zijn huis woont ook een drugsbende, maar daar wil hij niks mee te maken hebben. Als Nick door de loop van omstandigheden achterna gezeten wordt door de bende, ontmoet hij Peter. Peter is een vreemde jongen met gouden ogen die zich gedraagt alsof de hele situatie een spelletje is. Peter helpt Nick en omdat Nick niets meer te verliezen heeft gaat hij mee met Peter, maar had hij dit wel moeten doen? Peter neemt hem namelijk mee naar zijn wereld, het in mist gehulde Avalon. Dit is een magisch land waar enge beesten, trollen en elfen wonen, maar zij allen worden bedreigd door de bloeddorstige vleeseters. Nick heeft geen keus en moet helpen in de strijd tegen deze monsters.

De Kinderdief is een zeer moderne en vernieuwde versie van het oude Peter Pan verhaal. Maar hier is Peter een moordlustige jongen die kinderen rekruteert voor de strijd tegen de vleeseters. En wees alvast gewaarschuwd: je hebt een sterke maag nodig om dit te lezen want de ledematen en ingewanden vliegen soms in het rond.
Er zijn een aantal herkenbare personages, zoals natuurlijk Peter zelf en ook de kapitein, maar omdat dit hele nieuwe karakters zijn en er verder ook nog veel nieuwe personages verschijnen, is dit echt een nieuw, origineel verhaal.

Brom is oorspronkelijk een fantasykunstenaar en hij heeft ook een aantal mooie, duistere illustraties voor De Kinderdief gemaakt. Dit is erg leuk, omdat je zo kan zien hoe hij de personages voor zich zag. Maar het is duidelijk dat Brom ook als auteur op zijn plek zit, want De Kinderdief is een goed en spannend verhaal. De algehele sfeer van het boek is duister, zowel in de wereld die wij kennen, New York is een erg deprimerende plek, als Avalon, waar magie eerst zorgde voor mooie dingen, maar waar nu een groot gedeelte van het land grijs en grauw is geworden. Door deze sfeer springen de beschrijvingen van goede en mooie dingen er nog beter uit. Verder is het erg leesbaar geschreven, want het komt vaak voor dat een overmatig gebruik van bijvoeglijk naamwoorden je van de tekst afleidt en dat is hier niet het geval. Al met al is het een spannend verhaal met mooie illustraties, dat je op een nieuwe manier kennis laat maken met Peter Pan.
(Sophie Brolsma)


De Kinderdief
Brom
Prijs: €24,90
ISBN: 978-90-284-2413-5

1 Comment

  1. Tim on November 30, 2011 at 13:51

    En weer een zeer positieve recensie. Dit maakt me weer een beetje nieuwsgieriger.

Leave a Comment