Recensie | Brad Winning – Heksenjacht

full28587608Sergeant Hiu Warg is een Neyfalytische huurling in dienst van graaf Jules Montarde. Hij heeft niet veel met de mensen op: zij hebben zijn ras immers altijd minderwaardig hebben beschouwt en weten hen enkel weten te vinden als er een smerig klusje moet worden opgeknapt. Gelukkig is Hiu Warg niet wars van een vuil klusje, zo nu en dan, en zo heeft hij aardig op weten te klimmen van de laagste kaste. Hij is een gevierd huurling en geeft leiding aan zijn eigen troep van rovers en moordenaars.
Zijn meest recente opdracht leidt hem naar een karavaan. De arme lieden zijn reeds beroofd en vermoord en de enige die is achtergebleven , is het zesjarige meisje Aislyne. Warg neemt haar aan met een vanzelfsprekendheid die hemzelf verbaasd. Haar intenties kunnen niet lang verborgen blijven en Hiu Warg blijkt tegen wil en dank een speelbal te zijn geworden in een strijd tussen heksen en demonen, mensen en Neyfalym. En de vraag is: welke kant is hij bereid te kiezen?

Brad Winning heeft zo onderhand een flink oeuvre aan boeken opgebouwd en is een van Neerlands’ grootste schrijvers op het gebied van sword and sorcery. Lees: krijgers en huurlingen die het blad niet voor de mond nemen en zich niet zelden met de duistere krachten der aarde moeten meten om hun opdracht of missie tot een bevredigend einde te brengen. Heksenjacht is daar een schoolvoorbeeld van. Het floreert op het gebied van moord en doodslag, geweld, rauwe humor en, zoals de omslag belooft, een vleugje seks.
Van psychologisch gewicht moet het boek het niet hebben: geen van de personages weet echt veel diepgang aan de dag te leggen, zelfs Hiu Warg zelf niet. De huurlingen zijn een zooitje ongeregeld en veel bijpersonages zijn alweer omgelegd voordat ze goed en wel een naam hebben gekregen. Daarbij spelen sommige personages dubbelrollen, waarbij het vaak onduidelijk is welke rol ze wanneer en tegenover wie spelen. Doden zijn niet altijd dood, personages worden met verschillende namen aangeduid… Dat maakt het geheel er niet duidelijker op.

En: een vleugje seks? Maak daar maar een flinke dosis van. Er wordt in het boek wat af gefantaseerd, getast, gevuilbekt en geneukt en dat in niet mis te verstane bewoordingen. Met name wat het jonge meisje Aislyne af en toe uit haar mond laat vallen, zal de lezer misschien niet welgevallen. Het is onderhevig aan het universum waarin het meeste van Winnings werk zich afspeelt: vrouwen mogen best meespelen, maar dan wel als ze niet te beroerd zijn om met enige regelmaat hun rokken op te tillen.

Heksenjacht is een typisch Brad Winning boek. Stoere mannenpraat, veel bloed en rauwe knokpartijen en seksuele spanning. Een boek voor de liefhebber, dus.
(Rianne Werring)

Untitled-3
Titel: Heksenjacht
Auteur: Brad Winning
300 pagina’s
Leeftijd: 16+
ISBN: 978-94608-6161-1
Uitgever: Books of Fantasy
Boek prijs: € 16,95
Eboek prijs: € –

Leave a Comment