Recensie | Boukje Balder – Dochter van de Djinn

Jasmijn is een tiener, een vriendin, een leuke meid en een dochter. Als ze op een avond ontdekt dat haar vader een Djinn is en dat zij hem als enige uit zijn gevangenschap kan bevrijden omdat ze zelf half-Djinn is, wordt dit haar wat veel. Terwijl Jasmijn op zoek gaat naar haar vader komt ze er ook nog achter dat ze half-Walkure is. Half-Djinn, half-Walkure en ook nog een tiener! En deze rollen brengen ieder ook nog hun eigen verplichtingen met zich mee. Gelukkig heeft Jasmijn Koen en Driss die haar helpen met deze verplichtingen. Hoewel, gelukkig… Als tiener op pad met twee jongens lijkt ook dat de nodige stress op te leveren, vooral voor haar tiener-kant.

Dochter van de Djinn brengt meerdere werelden samen in één verhaal en dat pakt prima uit. Aan de ene kant de wereld van de Noorse goden die gemengd wordt met de Djinns uit de Islamitsche overleveringen en aan de andere kant de mensenwereld. Door ook nog de ogenschijnlijk normale “mensenwereld” in stand te houden omschrijft Baukje Balder een wereld waarin alles mogelijk lijkt.

Het boek is zeer vlot geschreven en aan de ene kant zorgt dit ervoor dat de lezer door telkens een nieuwe gebeurtenis wordt gegrepen en zo blijft lezen. Aan de andere kant is het ook jammer.

Als lezer wordt je midden in het verhaal gegooid waardoor het begin verwarrend kan zijn. Dit trekt snel weer bij en de rest van het verhaal blijft redelijk te volgen. Toch blijft het snel gaan. Hoewel voorkennis van de omschreven mythen niet noodzakelijk is om van dit boek te genieten, zou het leuk zijn als Balder hier en daar iets meer uitweidde over de figuren en plaatsen die aan bod komen. Omdat de karakters uit het boek genoegen nemen met de minimalistische uitwerking komt de lezer ook niet meer te weten en moet deze maar aannemen dat het allemaal klopt en logisch is.

Ook wordt er aan gebeurtenissen die bij de meeste mensen toch emoties op zouden roepen kil en koud voorbijgegaan, alsof het onbelangrijk is. Dit doet de mogelijkheid tot inleven geen goed.

Ondanks de grote snelheid is dit verhaal zeker de moeite waard om eens te lezen. Vooral jonge, avontuurlijke meiden zullen van dit verhaal genieten en zichzelf graag in de hoofdrol zien.
(Erin de Vrijer)


Dochter van de Djinn
Boukje Balder
Prijs: € 16,95
ISBN: 9789460860300

Leave a Comment