Recensie | Bianca Mastenbroek – Zonnestorm

Bianca Mastenbroek - ZonnestormHet is eind 2012. Iedereen is in de ban van 21december, omdat volgens doemdenkers die dag de wereld zal vergaan. Ondertussen worstelt een groep tieners met de problemen die bij de pubertijd horen. Lucas is een rockster in spé, Floor een enthousiaste milieuactiviste en Aran is al zijn leven lang een fanatieke computerliefhebber. Als uitlekt dat er werkelijk een bedreiging bestaat in de vorm van een naderende zonnestorm, gaan ze ieder op zoek naar een veilige plek om deze ramp te overleven. Floor’s vriendin Natasja hoort samen met een aantal anderen een stem die haar aanspoort om naar IJsland te gaan. Hier zouden ze veilig zijn voor het naderende onheil. Terwijl Aran een grote gok waagt en Lucas zich tegoed doet aan de roem van zijn bekendheid, verlaat Floor haar veilige haven door met Natasja op reis te gaan naar daar waar de stem hen brengt.

Zonnestorm is een heerlijk boek om te lezen. Het taalgebruik is begrijpelijk en met korte zinnen leest het boek lekker weg. Boven de hoofdstukken staat een datum, zodat je je als lezer erg bewust ben van het verloop van de tijd. De tekst wordt afgewisseld met cursief en krantenknipsels, iets wat het boek nog aantrekkelijker maakt om te lezen.
De personages zijn in het boek goed uitgewerkt. Soms lijken bepaalde persoonlijke eigenschappen te veel aanwezig waardoor een persoon overdreven overkomt. Dit wordt in de loop van het boek rechtgetrokken. Daarna worden het echte personages met echte problemen en gevoelens. Bianca Mastenbroek haalt een onderwerp aan dat wereldwijd bekendheid had. Hierdoor ontstaat een heerlijk scenario van wat werkelijk had kunnen gebeuren. Feiten gaan hand in hand met fictie, maar het zorgt wel voor vervreemding.

Ondanks deze vervreemding zit het verhaal erg goed in elkaar. De verschillende verhaallijnen houden het boek spannend en de afwisseling met de krantenknipsels en cursieve tekst maakt het lezen aantrekkelijk. Wie denkt dat dit boek alleen voor Young Adults is, heeft het verkeerd. Ook voor volwassenen is het zeker een aanrader. Dat 21-12-2012 al enige maanden achter ons ligt, zou niemand ervan moeten weerhouden om dit boek te lezen.
(Marieke Pallada)

Untitled-4.5
Titel: Zonnestorm
Auteur: Bianca Mastenbroek
Pagina’s: 300
Leeftijd: 10+
ISBN: 978-90511-6285-1
Uitgeverij: De Vier Windstreken
Boek prijs: € 14,95
Eboek prijs: 5,95

Leave a Comment