Recensie | Bianca Mastenbroek – Geheugenstrijd

Vana en haar tweelingbroer Fokko zijn samen met hun ouders op weg naar de koning van Arandia. Sinds kort is Vana geen kind meer, maar een vrouw en ook Fokko is nu een man. Hun ouders krijgen voor ieder volwassen kind een zak met zilver munten. Maar als ze voor de koning verschijnen, gebeurt er iets waar ze beiden niet op gerekend hadden: ze worden toegelaten tot een speciale opleiding. Hoewel hun ouders door het dolle zijn, vertrouwt de tweeling het niet helemaal, wat houden ze voor hun verborgen? Al snel komen ze achter de waarheid, dat zij, Fokko en Vana tot de gehoornden behoren en over magie beschikken! Hun grote ontdekking is echter niet zo geweldig als het op het eerste gezicht klinkt: er staat een oorlog voor de deur met de gehoornden van het vaste land. Vana en Fokko zullen beide mee moeten vechten als ze deze oorlog willen winnen, maar tijdens hun strijd tegen de vijand ontdekken ze steeds meer geheimen.

Geheugenstrijd (12+) is het eerste deel van de trilogie en het belooft heel wat voor de rest van de delen. Magische gevechten tussen twee soorten mensen die eigenlijk in oorsprong broeders en zusters van elkaar zijn en een tweeling die op de een of andere manier een sleutelrol gaat spelen.
In het begin komt Geheugenstrijd helaas wat stroef op gang, echt sfeer is er niet en hoewel de personages op reis zijn, krijg je daar weinig van mee. De dialogen zijn echter wel sterk en de eigenwijsheid van de tweeling komt al meteen om de hoek zetten, maar daar is het dan alles mee gezegd. Als er dan ook nog een tweede verhaallijn bijkomt, dan werkt dat alleen maar verwarrend.
Maar dan komt het verhaal op gang, de tweeling begint aan hun opleiding en als je op de helft van het boek bent, komt het ineens in een stroomversnelling. De gebeurtenissen volgen elkaar in een rap tempo op en Vana en Fokko beginnen steeds echter te worden. Tegen het einde van het boek komen ze echt uit de verf en zit zelfs de volwassen lezer op het puntje van zijn stoel.

Met het einde heeft Bianca Mastenbroek dan ook een behoorlijk hoge lat voor zichzelf gelegd voor het tweede deel. Het is dan te hopen dat ze dit niveau van schrijven direct op de eerste paar pagina’s weet vast te houden, want na zo’n einde zou het zonde zijn als deel twee zijn tijd nodig had om op gang te komen.
(Stéphanie de Geus)


Bianca Mastenbroek
Geheugenstrijd
Prijs: € 14,95
ISBN: 978-90-5116-201-1

Leave a Comment