Recensie | Bernhard Hennen – Ravenstorm: De vlucht van de slaaf

Omar is een jonge slaaf die op een dag het leven van zijn meester redt. Als die hem tijdens een banket vraagt wat zijn grootste wens is, vraagt Omar de hand van Melikae, de dochter van zijn meester. Die onbeschaamdheid komt hem duur te staan en hij belandt in de gevangenis. Melikae bevrijdt hem uit de kerkers en samen met de bediende Neraida en de lijfwacht Fendal vluchten ze de woestijn in. Melikae’s vader stuurt alleen een duistere tovenaar achter hen aan.

Bernhard Hennen schildert met zijn woorden een wereld die doet denken aan Duizend-en-één-nacht. Woestijnen, harems, slaven, kamelen en danseressen die mannen betoveren, het zit er allemaal in. Zijn wereld zit goed in elkaar en je schiet door het verhaal heen. Daar is helaas alles mee gezegd. Zijn wereld leeft, maar de karakters zijn van bordkarton. Dat niet alleen, hij heeft ook de neiging om te trampolinespringen tussen alle karakters. Soms wordt zo’n wisseling aangegeven met een tekentje, maar vaak ook niet. Het gebeurt nog wel eens dat op één pagina het perspectief zo’n vier keer wisselt tussen allerlei karakters en de alwetende verteller. Daardoor is het vaak onduidelijk wie nu precies wat zegt, of welke gedachte heeft.

Dit had hem vergeven kunnen worden, als de karakters echt interessant waren, maar de perspectiefwisselingen laten vooral zien dat geen enkel karakter écht iets te zeggen heeft. Omar heeft Melikae maar een paar keer gezien en hij praat al in shakesperiaanse zinnen tegen haar over zijn liefde. Tussendoor loopt hij vooral te zeuren dat hij zijn vrienden niet kan beschermen, omdat hij niet kan vechten. Melikae is het stereotype van een verwend nest. Ze moet eerst niets van Omar weten, maar omdat de god Rastullah dat besloten heeft, wordt ze middenin de reis spontaan verliefd. Wat volgt is een stuk dat doet denken aan een boeketreeksromannetje. De bodyguard Fendal is ook vervelend op zijn eigen manier. Hij loopt non-stop te klagen dat het in zijn noordelijke land zoveel beter is en dat hij er zo graag op los slaat. Dan heeft hij een stoeipartijtje met Neraida en dan verandert Fendal in een mak lammetje. Neraida is eigenlijk het enige karakter dat soms wel eens iets te melden heeft, maar daar blijft het bij.

Tussendoor is er aardig wat actie te beleven. Regelmatig ziet de situatie er hopeloos uit. Als de vlucht niet meer spannend is, komt er ineens oorlog. Het is moeilijk om het verhaal voor je te zien, omdat Hennen vooral vertelt wat er gebeurt en een hoop gebeurtenissen en ontwikkelingen uit de lucht komen vallen. Daardoor zijn de liefdesrelaties lachwekkend en is het moeilijk om zelfs de dramatische momenten echt serieus te nemen.

Wie nog niet zo heel veel fantasy is gewend en houdt van romantische verhalen en avontuur, moet dit boek zeker kopen. De hardcore fantasyminner moet zich er verre van houden, voor zijn eigen bestwil.
(Cathinca van Sprundel)


Bernhard Hennen
Ravenstorm: De vlucht van de slaaf
Prijs: 14,95
ISBN: 978-90-245-3319-0

Leave a Comment