Recensie | Bernhard Hennen – Alica en de Duistere Koningin

Wanneer de veertienjarige Alica een tijdje bij haar grootouders gaat logeren, ontdekt ze onverwachte bewoners in hun oude stoffige huis. Het meisje ontmoet geestverschijningen en de kabouter Wallerich, die de geesten probeert te verdrijven. Dankzij Wallerich maakt Alica kennis met ‘Hiernaast’, een alternatieve wereld die uitsluitend bestemd is voor magische en mythische wezens. Sommige van deze wezens weigeren echter de mensenwereld te verlaten. Wallerich de taak op zich genomen om een spookvalk in het huis van Alica’s grootouders ‘te verlossen’: hem te laten verdwijnen voordat hij mensen kwaad doet. Alica mag de kabouter helpen. En dat doet het avontuurlijke meisje graag. Totdat ze François ontmoet, de eigenaar van de valk. Deze jonge huzaar uit lang vervlogen tijden en Alice worden verliefd op elkaar.

Bernhard Hennen wist eerder met zijn eerdere Elfen-reeks veel volwassen lezers te trekken, met Alica richt hij zich duidelijk op een jong publiek. Er wordt veel in uitgelegd en de personages zijn met grove penstreken neergezet. Ze ontwikkelen zich nauwelijks en blijven daardoor een beetje van bordkarton. De arme François is het meest karikaturaal. Hij gebruikt zoveel gezwollen taal over de liefde dat het op de lachspieren werkt. Daarnaast is de Duistere Koningin, waarnaar het boek is vernoemd, niet zo machtig als haar naam doet vermoeden. Het is alsof de schrijver niet goed wist wat hij met haar aan moest.

Toegegeven: er gebeurt veel in dit verhaal. Tijdreizen, praten met dieren, heldhaftige kobolden, de heks van Hans en Grietje, geesten, een vader die op geheimzinnige wijze is verdwenen en… nee maar, een magische ring! Maar dat alles kan niet verbloemen dat veel gebeurtenissen, zelfs binnen een fantasyverhaal, ongeloofwaardig zijn en oppervlakkig verteld worden.

Dat is jammer, want het verlossen van geesten is op zich een leuk gegeven. Als Hennen dat idee verder had uitgediept, had het boek aan kracht gewonnen. ‘Alica, de Geestenverlosser’, dát zou nog eens een verhaal opleveren! Nu zal alleen de jonge en onervaren fantasylezer zich met dit boek vermaken. Een lezer die hopelijk ook van (heraldische)geschiedenis houdt, want daar weidt Hennen héél graag over uit. Het is dus onwaarschijnlijk dat Hennen met Alica het succes van De Elfen zal evenaren.
(Eva Laiste)


Alica en de Duistere Koningin
Bernhard Hennen
Prijs: € 16,95
ISBN: 978-90-245-8166-5

1 Comment

  1. agata on April 27, 2011 at 16:45

    ik vind dat zo’n goed boek ik moest het wel 3 keer na elkaar lezen zo mooi 🙂

Leave a Comment