Recensie | Bericht uit Bloemrijk – Ode aan W.J. Maryson

Bericht uit Bloemrijk is een bundeling van maar liefst dertien korte verhalen allemaal in bloemrijke stijl geschreven. De titel is ontleend aan een blog die W.J. Maryson op zijn site meestermagier.com schreef.
Het beoordelen van een verhalenbundel van meerdere auteurs is altijd een lastige opgave. Niet alleen speelt smaak een rol, sommige verhalen zijn gewoon beter dan anderen. Bericht uit Bloemrijk vormt hierop geen uitzondering. Alle verhalen zijn geschreven als eerbetoon aan Maryson en zijn bloemrijke stijl. Daar zijn alle schrijvers aardig in gelukt. Sommige bijzonder goed op een mooie manier, terwijl anderen doorschieten in hun bloemrijke stijl en de lezer alleen maar verwarren zodat deze door de bloemen het rijk niet meer ziet.

Verhalen die bijzonder het vermelden waard zijn, zijn die van Peter Schaap, Thirza Meta Tisa Pescar, Chris Hantzen en Paul Evanby en Tais Teng. Zij weten de bloemrijke taal te gebruiken om een magische wereld te schetsen waarin alles kan. Het is jammer dat het maar korte verhalen zijn, want deze verhalen hadden best wat langer gemogen, ondanks dat ze mooi worden afgerond. Je kan er gewoon geen genoeg van krijgen.
Het lijkt er echter wel op, en dat is heel jammer, dat de uitgevers er voor gekozen hebben alle beste verhalen aan het begin en het einde te plaatsen. De verhalen in het midden zijn beduidend minder sterk. Een evenwichtigere mix was in dit geval wel beter geweest.
De afsluiter van het boek is een verhaal van Maryson zelf, Zima. Dit laat zien dat hij inderdaad een meester was in het bloemrijk schrijven en dat een verhaal niet perse een plot hoeft te hebben. Het kan ook gewoon een gebeurtenis beschrijven. Al met al een mooi eerbetoon dat laat zien hoeveel mensen Maryson geïnspireerd heeft.
(Stéphanie de Geus)


Bericht uit Bloemrijk
Ode aan W.J. Maryson (diversen auteurs)
Prijs: € 19,50
ISBN: 978-94-910-7400-4

3 Comments

 1. […] Fantasyboeken Recensie van Bericht uit Bloemrijk door Stéphanie de Geus, 1 november 2011. This entry was posted in Recensies by Sophie Lucas. Bookmark the permalink. […]

 2. Chris Hantzen on January 19, 2012 at 11:15

  Bedankt voor het compliment. Ik word zomaar in één adem genoemd met de grote namen in de bundel.
  Heerlijk om te lezen dat je ervan genoten hebt.

  Bloemrijke groeten,
  Chris.

 3. […] recensie van Bericht uit Bloemrijk op Fantasyboeken.org had ik over het hoofd gezien. En dat terwijl ik erin genoemd wordt als een van de toppers in de […]

Leave a Comment