Recensie | Atalanta Nèhmoura – Eer en Verraad

UdW4 Eer en VerraadHet is Aïn gelukt. Hij heeft Nemroth verslagen en de Kristalmagiër Dask, één van de grote Zeven Magiërs die de wereld ooit kende, is weer terug. Dask kan Aïn niet verder helpen om Silkon te heroveren op Gryold en de Heren van Drie, want er zijn duistere machten die niet weten dat de magiër terug is en dat moet zo blijven.
De alliantie tussen mensen, elfen en dwergen bestaat nog steeds, maar is het in staat om met Aïn aan het roer Silkon te heroveren? Binnen de gelederen van het leger worden de eer en trouw van de vrienden van Aïn zwaar op de proef gesteld. Karlis, een goede vriend van Aïn, blijkt niet alleen aan Aïn trouw te zijn. Zijn eergevoel is sterk waardoor hij zich zwaar in de nesten werkt. Als daarbij ook nog eens zijn geliefde wordt geschaakt, is het maar de vraag of hij hulp krijgt.
Karathan en Nihr zijn helemaal in de wolken omdat ze een kind verwachten. Aan alle signalen tijdens de zwangerschap te zien is het geen gewoon kind. Geen halfling maar een volbloed elf. Nu al blijkt hun dochter speciale gaven te hebben, die ze zelfs in ongeboren staat kan gebruiken.
Ondertussen woedt de strijd om Carthena volop. De winter is ten einde en de strijd om de toegang tot Nèbula gaat ongestoord verder. De troepen van de Heren van Drie zijn sterker dan de muren van de stad. Het ziet ernaar uit dat de stad zal vallen. Maar dan blijkt de stad een eeuwenoud geheim te bewaren…

Na het lezen van Kristalmagiër, het derde deel van De Kronieken van Ulriach de Waanzinnige, is de verwachting voor zijn vervolg hoog. Het is erg jammer te zien dat de geweldige spanningsboog en de goed opgezette verhaallijn in Eer en Verraad compleet ontbreken. Ook nu volgen de scènes zich in rap tempo op. Wat in eerste instantie de climax van een groot deel van het complete verhaal had moeten zijn, de verovering van Tarn, valt halverwege het boek binnen een hoofdstuk weg. Daarna verdwijnt Aïn bijna op de achtergrond door de strijd om Carthena en de sores omtrent Karlis.
Het is wel verrassend hoe goed de strijd om de stad Carthena is geschreven. Je beleeft het in vogelvlucht, het perspectief wisselt veel, maar je blijft een compleet beeld houden.

Nèhmoura blijft ook in dit boek haar plezierige schrijfstijl behouden. Het leest vlot een de dialogen zijn levendig. Maar net als in haar vorige boeken zou uitdieping van bepaalde situaties grote voordelen hebben. De anticlimax na de strijd om Tarn zou er daardoor misschien niet zijn geweest.

Eer en Verraad is voorlopig het laatste deel in de serie en het is nog even wachten op het vijfde deel in De Kronieken van Ulriach de Waanzinnige-serie. Tarn is weer in handen van zijn rechtmatige heerser en de rust is schijnbaar weergekeerd. Maar Nèhmoura laat duidelijk merken dat ze niet van plan is Aïn en Silkon met rust te laten. Het slot ademt een vervolg met duisternis en verraad.
(Marieke Pallada)

Untitled-3
Eer en Verraad
Atalanta Nèhmoura
Pagina’s: 266
Leeftijd: vanaf 12 jaar
ISBN: 978-94608-6052-2
Uitgeverij: Books of Fantasy
Boek prijs: € 16,95
Eboek prijs: € —-

Leave a Comment