Recensie | Arleston & Alwett – Reis naar de Schaduwen

De beeldschone Dyssëry is een hoer, een slet. Ze heeft het gewaagd om ondanks haar vrouw-zijn in een toneelstuk mee te spelen. Om haar goede naam nog te kunnen redden, zal ze moeten trouwen met Foris. Iedereen is het eens met dit dwanghuwelijk, iedereen behalve Dyssëry zelf. In haar wanhoop pleegt ze tussen de plechtigheid en de huwelijksnacht zelfmoord. Ze komt terecht in de Vallei der Schaduwen, waar de zielen van de doden veel vrijer zijn dan in het land van de levenden. Maar in deze wereld zijn er vele gevaren en daar zal er nog een bijkomen; Foris is namelijk vastbesloten om zijn geliefde terug te halen.

Reis naar de Schaduwen is een stand alone strip binnen de reeks De werelden van Troy en telt 62 bladzijden.
Aan de ene kant is Reis naar de Schaduwen een typisch werk uit een van de diverse Troy-reeksen. De humor, die soms tot op het flauwe af is, voert de boventoon. De personages en de gebeurtenissen zijn ondergeschikt gemaakt aan de grappen, waardoor sommige zaken inconsequent lijken of simpelweg niet kloppen. Ook worden de details in de platen zelf nog wel eens over het hoofd gezien; daar waar de nek van de witte draak – Dyssëry’s huwelijkscadeau – de ene keer relatief kort is, is hij de andere keer zeer lang. Dit komt ook op andere vlakken voor. En zoals in diverse andere Troy-strips valt er ook hier weer een blote vrouw te zien die zichzelf wast of heeft gewassen, ook al biedt dit geen extra waarde.
Aan de andere kant is Reis naar de Schaduwen weer anders dan de andere Troy-boeken. De kleurstellingen zijn veel donkerder dan bij de meeste andere delen en ook het verhaal heeft toch iets meer diepgang dan bijvoorbeeld een De zoektocht van Alunys (een strip uit Legenden van Troy), hoewel het verschil alsnog minimaal is.

Kortom: als je de Troy-humor kunt waarderen, dan is Reis naar de Schaduwen een prima strip om je een uurtje mee te vermaken. Helaas is de kans wel klein dat je hem zult herlezen, doordat het daar gewoon niet genoeg extra’s voor biedt. Een pluspunt is dat het een stand alone is, waardoor je niet gelijk met een hele serie zit. De ene lezer zal Reis naar de Schaduwen vermoedelijk een zwakke voldoende geven, de ander een zware onvoldoende.
(Saskia van Oostenrijk)


De werelden van Troy / Reis naar de Schaduwen
Arleston & Alwett (tekst), Augustin (tekeningen) en  Augustin & Guillo (inkleuring)
Prijs softcover: €8,90
ISBN softcover: 978-90-245-4310-6

Prijs hardcover: €18.95
ISBN hardover: 978-90-245-4307-6

Leave a Comment