Recensie | Anaïd Haen – Begeesterd

begeesterdDe geest Alibi zit al jarenlang gevangen in een fles, die om de nek van de jongen Arman hangt. Zijn enige hoop op vrijheid is de stem van Arman. Maar dankzij de wrede vader van Arman, Barack, kan de jongen niet praten en is zijn benen kwijt. Alibi ziet hoe Arman opgroeit in Barack’s harem in Perzië, vol intriges, jaloezie, liefde en wraak. Het leven van een beenloze, stomme jongen is niet makkelijk, vooral omdat zijn vader denkt dat hij hem ten gronde zal richten. Maar gelukkig heeft hij zijn moeder en pleegzusje nog.

Anaïd Haen weet in Begeesterd een wereld te scheppen zoals wij die kennen uit Duizend-en-een-nacht: sluiers, dadels, tapijten, harems. Voor de liefhebbers van Aladdin valt deze wereld makkelijk voor te stellen. Enig nadeel is dat het verhaal zich vooral afspeelt in de harem zelf, waardoor we erg weinig te weten komen van de buitenwereld. Alleen de verhoudingen tussen Barack, zijn vrouwen en kinderen komen aan bod. Barack zelf is een wrede man, wier motieven helaas nooit worden uitgelegd. Hij gebruikt zijn vrouwen als vuil en is nog gemener tegen zijn kinderen. Zelfs voor zijn pasgeboren zoon Arman heeft hij geen compassie. Zonder rancune hakt hij Arman’s benen eraf. De moeder van Arman, Ninna, is totaal het tegenovergestelde. Zij probeert alles te doen om de vrouwen in de harem te helpen en het leven van haarzelf en haar kinderen dragelijk te maken. Arman zelf blijft gedurende het verhaal bovenal een stil slachtoffer. Doordat we alles zien door de ogen van de geest Alibi, kunnen we Arman alleen een beetje doorgronden door zijn handelingen. Zijn gedachten blijven voor de lezer een raadsel.

Soms is het jammer dat de personages door deze verteltrant zo oppervlakkig blijven. Toch is Alibi een grappige verteller en is het verhaal vlot geschreven. Door de fijne schrijfstijl schiet je als lezer door het boek, zonder haperingen. De plot ontwikkelt zich en de personages weten je te pakken. Aan het einde van het boek worden alle verhaallijnen netjes afgewikkeld, al vallen een paar ontwikkelingen een beetje uit de lucht. De liedjes zijn een leuke toevoeging aan het eind. Door de liedjes, de mooie platen van Jos Weijmer, maar ook door de schrijfstijl, lijkt het wel alsof Begeesterd geschreven is voor een jonger publiek. Dat is echter niet zo, vanwege de seksscènes en het geweld. Dit kan verwarrend zijn voor de lezers die het boek willen kopen.

Begeesterd is een fijn boek om te lezen. Er zit humor in en het verhaal weet te boeien. Het is geen literair hoogstandje waar je dagenlang over peinst, maar dit boek bezorgt je wel een aantal plezierige uren.
(Cathinca van Sprundel)

Untitled-3
Titel: Begeesterd
Auteur: Anaïd Haen
Pagina’s: 184
Leeftijd: 14+
ISBN: 978-94907-6721-1
Uitgever: Zilverspoor
Boek prijs: € 14,95

Leave a Comment