Recensie | Ally Condie – Reached

Ally Condie - ReachedDe ooit allesomvattende Unie begint af te brokkelen. Ooit bepaalde zij voor al haar inwoners wie aan wie gekoppeld werd; wanneer ieder koppel kinderen zou krijgen; welk beroep de inwoners uitoefenden en welke honderd verhalen, liederen en schilderijen ze mochten kennen. De Opstand is echter nabij – veel nabijer dan iedereen denkt. De Loods maakt zich bekend en een virus verspreid zich als een olievlek over de Unie, maar gelukkig heeft de Opstand een geneesmiddel en is een aantal Opstandelingen immuun voor het virus. Of niet?
Cassia en Xander waren ooit aan elkaar gematcht, maar Cassia heeft haar hart verloren aan Ky, een Dwaling uit de Buiten Provincies. Xander werkt in Camas als arts, Cassia is teruggegaan naar Centraal om undercover als spion te fungeren. Ky is vliegenier in de Buiten Provincies. Allen werken ze naar hetzelfde doel toe: elkaar weer te vinden en de Opstand te doen slagen. Maar als die momenten daar zijn, is hun hereniging lang niet zo vreugdevol als ze hadden gedacht en brengt de Opstand niet de verlossing die ze hadden gehoopt…

Dystopische werelden zijn er legio in het Young Adult-genre, tegenwoordig. Als er dan een werk uitspringt, kan dat twee redenen hebben: originaliteit of geniale uitwerking. Reached is er eentje van de tweede categorie. De beklemmende sfeer van de Unie wordt goed voelbaar door het gebrek aan kennis dat de drie hoofdpersonages – die om de beurt aan het woord komen – bezitten. Allen tasten ze in het duister. Ze zijn ervan overtuigd dat de Unie slecht is en dat de Opstand hun problemen op zal lossen, maar gaandeweg ontdekken ze dat er van een ontsnapping geen sprake is. Al brokkelt de Unie af, toch zullen de mechanismen van de overheersing in stand blijven. En de verlosser – de Loods – blijkt alles behalve onfeilbaar. Is de Opstand eigenlijk wel te vertrouwen? Door dit soort vraagstukken wordt je als lezer meegezogen in de problematiek van de rebellie.

Daar komt bij dat de liefdesdriehoek tussen Ky, Cassia en Xander bijzonder goed is weergegeven. Hun affectie voor elkaar – zelfs die tussen Ky en Xander, ondanks dat ze rivalen zijn – is voelbaar en knettert van de bladzijden zonder dat het melig of zoetsappig wordt. Ook de uiteindelijke keuze van Cassia voor de een boven de ander blijft lange tijd spannend: soms neigt ze naar Ky, dan toch weer naar Xander. Beide mannen hebben een andere potentiële geliefde in hun leven. Dat maakt de situatie uiterst realistisch en dus des te geloofwaardiger.

Het is handig om de eerste twee delen gelezen te hebben, maar het is geen vereiste: ook lezers zonder voorkennis worden zonder moeite het boek in gezogen. Reached is een prachtig besluit van een sterke trilogie die romantiek, politiek en onderhuidse spanning naadloos verweeft.
(Rianne Werring)

Untitled-4.5
Titel: Reached
Auteur: Ally Condie
Pagina’s: 396
Leeftijd: 15+
ISBN: 978-9047-70560-4
Uitgever: Lemniscaat
Boek prijs: € 17,95
Eboek prijs: €

Leave a Comment