Recensie | Ally Condie – Crossed

Ally Condie CrossedBinnen de Unie waarin Cassia woont is alles voor iedereen bepaald. Aan wie ze gematched worden, wanneer ze kinderen krijgen, welk beroep ze uitoefenen en ook welke honderd verhalen, liederen en schilderijen ze mogen kennen. Iedereen vertrouwt De Unie blindelings. Ky komt uit een andere wereld dan die waarin Cassia is opgegroeid: de Buiten Provincies. Hij kan schrijven en kent gedichten en verhalen die niet bij de honderd horen, kortom: hij is heel anders dan Cassia’s match Xander. Hij is haar buurjongen en haar beste vriend, maar toch is ze niet verliefd op hem. Ze is gek op Ky.

Vanaf het moment dat De Unie Ky naar de Buiten Provincies stuurt om te vechten tegen De Vijand, heeft Cassia heeft geen vertrouwen meer in De Unie en besluit ze Ky te gaan zoeken. Ze belandt via een werkkamp op een luchtschip die haar naar de Buiten Provincies brengt. Als ze in zijn dorp komt, blijkt dat ze hem net heeft gemist en besluit hem te volgen. Daarvoor moet ze ontsnappen in het reliëf.

Door hele subtiele aanwijzingen weet Cassia dat ze de juiste kant opgaat, achter Ky aan. Hoewel hij probeert geen sporen achter te laten, kerft hij haar naam in een boom en maakt hij een stenen kompas. Dat zijn kleine tekens die Cassia ziet en haar de hoop geeft dat hij nog leeft. Onderweg maken zowel Ky als Cassia vrienden met dwalingen of afwijkingen die ze meenemen op hun reis.

Crossed is uit twee verschillende perspectieven geschreven, zo lees je naast het verhaal van Cassia ook het verhaal van Ky. Cassia’s verhaal is niet heel interessant omdat ze in De Unie is opgegroeid, en haar gevoelens zijn onder die invloed afgestompt. Dat maakt de afwisseling met Ky des te leuken: als lezer krijg je meer inzicht in wie hij eigenlijk is en waarom hij bepaalde dingen doet en weet. Hij probeert mensen te helpen en tevens zelf een weg terug naar Cassia te vinden.
Crossed is het tweede deel van de Matched-trilogie.
(Elianne de Geus)

Untitled-4

Titel: Crossed
Auteur: Ally Condie
Pagina’s: 288
Leeftijd: 15+
ISBN: 978-90477-0402-7
Uitgever: Lemniscaat
Boek prijs: € 16,95
Eboek prijs: n.v.t.

Leave a Comment