Recensie | Alexey Pehov – De vloek van de schaduw

Een sticker prijkt op de voorkant: de Russische Tolkien! Uitgever De Boekerij durft wat te beweren. Net zo traag? Net zulke gedetailleerde beschrijvingen? Een reisgenootschap? Nee, nee en…hmm ja. Hoewel het reisgenootschap rond pagina vijftig wordt samengesteld en pas op pagina 270 vertrekt, lijkt het in de verste verte niet op het negenkoppige gezelschap van Tolkiens Lord of the Rings. Natuurlijk heeft Tolkien meerdere boeken geschreven, maar het is niet waarschijnlijk dat de Boekerij daarop doelt. Terug naar Pehov. In Rusland behoorlijk bekend en hij mag ruim twintig boeken op zijn naam zetten. Met De vloek van de schaduw is Alexey Pehov ook in Rusland gedebuteerd.

Eeuwenlang heeft de Naamloze zich rustig gehouden. Nu brengt hij in het Troosteloze Land een afschrikwekkend leger op de been. Alleen met de magische hoorn, die diep in de catacomben van het bottenpaleis ligt begraven, is het gevaar nog te keren. Meerdere expedities, om de hoorn te halen, zijn mislukt en is nu alle hoop gevestigd op de meesterdief Harold de Schaduw. Harold is een door de wol geverfde meesterdief. Hij staat los van het dievengilde en dat zint de deken van de Dievengilde, Markun allerminst. Vijand nummer één. Het verhaal verzandt al snel in allerlei beschrijvingen over de Havenstad, Avendoom. Daardoor leest het stroperig. Harold is een interessant personage, zolang hij niet zoveel in zichzelf praat en dat doet hij veel. Hij heeft een behoorlijke dunk van zichzelf en komt ook bijna overal wel mee weg. Je zou haast willen dat een demon hem een keertje wel te pakken krijgt.

In de wereld van Pehov verschijnen aardig wat wezens ten tonele. Deels redelijk zoals wij ze kennen; kobolden, dwergen, orks en ogers, maar de Russische invloed is goed te herkennen. Vooral de elfen zijn wat anders neergezet. Met uitstekende hoektanden die vanachter hun onderlip opsteken, donker van huidskleur, gele ogen, zwarte lippen en asgrijs haar. Nee, duidelijk niet de elfen van Tolkien. Een ork is hier ook een redelijk beschaafd wezen in tegenstelling tot een oger. Er zijn zoveel wezens, met al hun eigenaardigheden, dat je al snel het spoor bijster bent. In Pehovs wereld is ook nog een verschil in het gebruik van magie. De menselijke magiërs toveren en gebruiken magie, spreuken en dergelijke. De elfen, orks en wat andere wezens gebruiken sjamanisme, de oermagie. Vele malen sterker, maar moeilijker te controleren en vooral tijdrovender. Een sjamaan kan één moeilijke spreuk tegelijk doen en is dan uitgeput. In tegenstelling tot een menselijke magiër met zijn getover.

Harold en zijn reisgezelschap,dat door de koning is samengesteld, vertrekken uiteindelijk om de regenbooghoorn te vinden. Natuurlijk gaat dat niet zonder slag of stoot en voordat ze vertrekken heeft Harold nog wat zaken op te lossen en loopt hij natuurlijk van de ene sloot in de andere. Door de vele langdradige beschrijvingen van Harold zelf in het eerste gedeelte van het boek, kom je er niet echt lekker in. Het boek is geschreven in het eerste perspectief (ik-perspectief). Maar naarmate het verhaal vordert en je in Harolds huid kruipt, wordt het stukken beter. De bijpersonage rol is weggelegd voor een leuke hofnar. Een eigenwijze kobold, die in Harold de held uit de profetie van de kobolden ziet: de Schaduwdanser. Harold accepteert uiteindelijk zijn doel en gaat vol voor de rol van de held.

Het eerste boek van Pehov is duidelijk een debuut. Misschien had zijn Russische uitgever beter één van zijn latere werken in Europa kunnen uitbrengen. Maar dat Pehov kan schrijven mag duidelijk zijn.
(Astrid Lecomte)


Alexey Pehov
De vloek van de schaduw
Prijs: € 15,95
ISBN: 978-90-225-5834-8

1 Comment

  1. Tim de KW on July 16, 2011 at 10:45

    Ik heb het boek gister toevallig gekocht, de vele verwijzingen naar Tolkien die regelmatig op fantasyboeken staan gedrukt heb ik in de jaren leren negeren, maar het blijft storend.
    Ik had toch op een iets betere recensie gehoopt, niet inhoudelijk, de recensie is prima, maar ik doel meer op de waardering. Ach, misschien bevalt het boek mij beter.
    Volgens mij klopt de prijs alleen niet, of ik heb er teveel voor betaald… € 19,95 volgens de site van de uitgever. (€ 15,95 is de prijs voor een e-book)

Leave a Comment