Recensie | Adrian Stone – Rune 2: De Eerste God

Adrian Stone - Rune2Danobe, de Godkeizer van Kadish, is nadat hij de Achtste Rune heeft ontvangen waanzinnig geworden. Hij misbruikt zijn macht en vervreemdt zich van zijn bondgenoten – zelfs Serina, die zijn voormalige geliefde was en zwanger is van zijn zoon, herkent hem niet terug. Terwijl om hem heen getracht wordt om hem te beteugelen en zijn meedogenloze plannen in goede banen te leiden, nadert een dodelijke mist die niemand ontziet. De runenpriester Ghelan is gevlucht nadat hij de Achtste Rune opgedrongen heeft gekregen: hij worstelt op zijn eigen manier met zijn pas verworven krachten. Vroeger of later zal hij echter gedwongen zijn terug te keren en de Eerste God onder ogen te zien.

Rune 2: De Eerste God is het tweede deel van een tweeluik, en dat is te merken. Er wordt niet veel vrijgegeven over de voorgeschiedenis, en daarom is het van belang om het eerste deel gelezen te hebben om te voorkomen dat de personages nietszeggend zijn en de gebeurtenissen uit de lucht komen vallen.

Centraal in het boek staat het vraagstuk van macht: wat is het, wie heeft het recht te gebruiken en hoe ga je er op een juiste manier mee om. Danobe en Ghelan zijn daarin de uitersten van twee mogelijkheden: de één misbruikt zijn macht voor zijn eigen gewin, terwijl de ander haar volledig afwijst. Beide methoden leiden tot niets: uiteindelijk zal één van de twee de macht moeten aanwenden om de mist te beteugelen.

Het Rune-tweeluik is zo’n werk dat de speelruimte van de fantasy gebruikt om een sociale kwestie aan de kaak te stellen. Adrian Stone doet dat met verve en weet er ook nog eens een goedlopend en spannend verhaal van te maken.
(Rianne Werring)

Untitled-3.5
Titel: Rune 2: De Eerste God
Auteur: Adrian Stone
363 pagina’s
Leeftijd: 14+
ISBN: 978-90245-5120-0
Uitgever: Luitingh Fantasy
Boek prijs: € 10,-
Eboek prijs: € 7,99

Leave a Comment