Recensie | A.S. Byatt – Ragnarök

Terwijl de Tweede Wereldoorlog in volle gang is en Londen onder vuur ligt, wordt een klein meisje naar het platteland geëvacueerd. Daar krijgt ze een bijzonder boek in handen: Asgard en de goden. Het boek met oude Noorse mythen doet haar in een compleet andere wereld belanden, een wereld vol goden en vreemde dieren.

Ragnarök is geschreven als deel in een serie over mythen en is geen makkelijk boek. Byatt gebruikt een wat stijve, wollige schrijfstijl waarbij je je aandacht echt nodig hebt. Geen strandboek dus, maar zeker een bijzonder boek om te lezen.
Ragnarök is Byatt’s hervertelling van de mythen en sagen rondom de Noorse goden. Mythen zijn van alle tijden en zijn op zichzelf al genoeg om het een interessant boek te maken. Wat het echt leuk maakt om te lezen, zijn de gedachten van het meisje bij de verhalen. Ze krijgt nooit een naam, maar door het boek heen denkt ze na over de verhalen, hecht er een bepaalde waarde aan en de verhalen veranderen haar visie op de wereld om haar heen.

Zo besluit ze dat het christelijk geloof, waarmee ze opgroeid, een mythe is, net als de verhalen in Ragnarök. De verhalen prikkelen haar verbeelding en sporen haar aan om te schrijven. Het is dan ook al snel duidelijk dat het tengere kind symbool staat voor A.S. Byatt en hoe het boek haar in haar jeugd beïnvloed heeft.

De gedachtegang van het meisje is vloeiend en geeft de mythen en sagen ook een bepaalde lading mee, omdat ze eigenlijk geanalyseerd worden tijdens het lezen. De verhalen zijn niet chronologisch wat ze soms wat moeilijk te volgen maakt.

Ragnarök is geen boek voor even tussendoor en zeker iets waar je van moet houden. Als je dol bent op de mythen en sagen, is het zeker een aanrader om te lezen. De hervertelling is boeiend en de lijn daaromheen met het meisje dat het boek leest en daarover nadenkt, maakt het een leuk en interessant boek.
(Rebecca de Man)


A.S. Byatt
Ragnarök
Prijs: € 19,90
ISBN: 9789023467861

1 Comment

  1. Joany on July 30, 2012 at 20:54

    Lijkt me een erg bijzonder boek. Ik houd wel van boeken met sagen en mythen. 🙂

Leave a Comment