Recensie | Ursula Poznanski – Erebos

Nick is een tiener die het bar saai vindt op school en het liefst met zijn vrienden een beetje rondhangt. Als hij in de gaten heeft dat klasgenoten, en later ook zijn beste vriend, raar gaan doen, gaat hij op onderzoek uit. Waarom is iedereen zo moe, chagrijnig en waarom gebeuren er al die vreemde dingen op school? Het kan toch niet te maken hebben met dat zilveren schijfje dat zo geheimzinnig van hand tot hand gaat? Nick bemachtigt het schijfje en belandt zo in een computerspel dat alle grenzen overschrijdt. Alles wordt hem duidelijk als het spel ook hem opslokt in haar spannende wereld. Beseft Nick op tijd dat het spel hem in zijn greep heeft? En hoe redt hij zichzelf en zijn vrienden uit deze ellende?

Het verhaal van Erebos speelt zich deels af in Londen en deels in de virtuele werkelijkheid. Daarmee lijkt het al snel een echt sciencefictionboek, maar dat is het niet. Erebos is een avontuur, spannend, eng, realistisch en beangstigend. Het spel zelf is zo verslavend en geloofwaardig neergezet, dat je als lezer zelf ontzettend meegaat in die verslaving. Je wilt alleen maar samen met Nick terug naar Erebos en daarom lees je die bijna vijfhonderd bladzijden achter elkaar uit. Het gevecht tegen Erebos heeft een heel andere sfeer, het is een mysterie en een tragedie. Als alle puzzelstukjes in elkaar vallen, kun je achterover leunen en nagenieten van een geweldig avontuur, waar je maar met moeite afstand van neemt. Een klein minpunt is de onhandige kalverliefde tussen Nick en Emily, die te simpel en ongeloofwaardig overkomt. Een aanrader voor fanatieke gamers.

De auteur van Erebos is de Oostenrijkse Ursula Poznanski. Erebos is, na een aantal echte kinderboeken, haar eerste jeugdroman. In november is haar volgende jeugdroman verschenen: Saeculum, maar in Nederland zullen we op de vertaling nog even moeten wachten.
(Debbie van der Zande)


Erebos
Ursula Poznanski
Prijs: € 18,95
ISBN: 978-90-477-0373-0

Leave a Comment