Recensie | Roos Boum – De Mythe van Mellifera

Mellifera, Mell voor haar vrienden, is een van de vele bijen in de kolonie waar ze is geboren. Maar Mell is anders. Om te beginnen heeft ze een naam en verder trekt ze zich niets aan van de strakke regels waar het bijenvolk zich aan houdt. Mell is ook niet van plan om binnen zes weken te sterven, net als al haar zusters. Samen met haar vriendin Apisa en grote liefde Nasanov, ontvlucht Mell het robotachtige bijenbestaan en met zijn drieën vormen ze het begin van een nieuw volk. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Langzaam maar zeker groeit het clubje andersdenkende bijen en overwinnen ze hun tegenslagen. Als het bijenvolk met uitsterven wordt bedreigt is het aan Mell om haar volk te redden.

De insteek van het boek is origineel: een roman die verteld wordt vanuit een bij. De nieuwsgierigheid is gewekt, maar hoewel het een fris idee is, de uitwerking is minder. De Mythe van Mellifera wordt gepresenteerd als een boeiende bio-roman. Het woord bio-roman houdt waarschijnlijk in dat dit een boek is met een boodschap, de bedreiging van de honingbij. Die boodschap zit er zeker wel in, de spanning niet echt. De hoofdpersonen zijn houterig, stijf en inconsequent. De dialogen zijn houterig en de emoties van de karakters springerig. Dat maakt het boek heel onrustig om te lezen: zo vervalt een sterke persoon opeens in uiterst zwak gedrag of plotselinge woede-uitbarstingen. Ook ligt er heel veel nadruk.op de gewoontes van het bijenvolk.

Al met al is het heel moeilijk om echt mee te leven met de personages en om ze niet irritant of zelfzuchtig te vinden. En de vele bij-grapjes worden bij-zonder vervelend. Pas halverwege het boek komt de band met de personages een beetje. Het moet gezegd dat het tweede gedeelte van het boek wel een stuk beter is dan het eerste deel. De verhaallijnen zijn uitgelegd en kunnen eindelijk gevolgd worden. Er komt beweging in de bijenkolonie en dat is fijn om te zien. Dat tweede gedeelte maakt een hoop goed.

Toch zonde dat het zo lang duurt, want met wat meer redigeerwerk en wat minder pagina’s had De Mythe van Mellifera een bijzonder spannend en vooral intrigerend boek kunnen zijn.
(Rebecca de Man)


Roos Boum
De Mythe van Mellifera
Prijs: € 13,95
ISBN: 9789086601721

1 Comment

  1. Eduard on March 17, 2012 at 20:43

    tja, als je je als recensiste niet eens zo goed in de materie verdiept dat je weet dat het om een ECO-roman gaat en niet een “BIO-roman”, wat klopt er dan nog van de rest van haar visie?

Leave a Comment