Recensie | Pieter Koolwijk – Vlo en Stiekel

Floris heeft het niet zo makkelijk. Elke ochtend wordt hij, op weg naar school, door Arjen en zijn vrienden opgewacht en flink gepest. Daardoor is hij vaak te laat op school. Dat niet alleen, de hele klas noemt hem Vlo omdat hij zo klein is. Floris vindt het verschrikkelijk. Maar dan komt er een nieuw meisje bij hem in de klas: Pien, maar ze wil dat iedereen haar Stiekel noemt. Ze is een beetje vreemd, vindt Floris. Ze is nog kleiner dan hij, en ze draagt hele vreemde uitbundige kleren. Zo vraag je erom om gepest te worden, maar dat gebeurt niet. Stiekel kan de pestkoppen prima aan en ze is aardig tegen Floris! Stiekel moedigt Floris aan zich niets van de pestkoppen aan te trekken. Als hij dan eindelijk terugvecht gaat het niet helemaal zoals gepland. Floris en Stiekel belanden in een spannend avontuur dat Floris wat eng vindt, maar Stiekel vindt het helemaal geweldig.

Vlo en Stiekel is het debuut van Pieter van Koolwijk met geweldige illustraties van Linde Faas. Het is een boek waar zo ontzettend veel in zit dat het knap is dat het op 129 pagina’s past. Veel kinderen zullen zich goed kunnen inleven in Floris’ worsteling met de pestkoppen en meer dan één zou wensen dat ze zo’n vriendin als Stiekel zouden hebben.
Het boek leest als een trein en is eigenlijk best wel spannend. Vooral de jongere kinderen zullen tijdens het lezen onder hun dekbed kruipen als Floris kennis maakt met de Voodoomoeder. Maar gelukkig zorgt Stiekel niet alleen voor de vrolijke noot die Floris en de lezers weer aan het lachen krijgt, maar ook voor de nodige dosis magie (wat wil je dan ook met een kaboutervader?) en verwondering. Stiekels manier van problemen oplossen is op sommige momenten geniaal.
Kortom, Vlo en Stiekel is dus meer dan een boek om onder je dekbed te lezen (of te laten voorlezen), het is een boek met een boodschap, zonder dat het zwaar wordt. En dat niet alleen: Vlo en Stiekel is een dijk van een debuut die doet hopen dat dit niet het laatste is wat we van de twee zullen horen.

Vlo en Stiekel is bedoeld voor kinderen tussen de 9 en 12, maar ook voor volwassenen met een flinke dosis fantasy hartstikke leuk.
(Stéphanie de Geus)


Vlo en Stiekel
Pieter Koolwijk & Linde Faas
Prijs: € 12,95
ISBN: 978-90-477-0432-4

Leave a Comment