Recensie | Erin Morgenstern – Het nachtcircus

‘Ik geloof niet dat er iets mis is met dromen.’

Met hooggespannen verwachtingen aan een boek beginnen is een riskante zaak. Zeker als stijl, opbouw en indeling zo nieuw zijn, dat je aan ze moet wennen. In het begin kost het moeite om door Erin Morgensterns debuut Het Nachtcircus heen te komen. Maar zoals Het Nachtcircus langzaam haar artiesten en attributen verzamelt, zo verzamelt Morgenstern de aandacht van haar lezers. Langzaam maar zeker trekt ze je haar wereld in en honderd pagina’s verder heeft de magie volledig grip op je.

Het Nachtcircus is een prachtig verhaal over twee bijzondere mensen die zich staande houden in een wereld waar ze niet om gevraagd hebben. Marco en Celia zijn gemerkt. Vanaf hun kindertijd, nog voor ze namen kregen, wordt er een spel gespeeld met hun levens. Twee rivaliserende goochelaars, magiërs, vechten een strijd uit; Marco en Celia zijn hun pionnen. Het prachtige circus dat de artistieke ondernemer Chandresh voor ogen heeft, wordt het schouwtoneel van hun spel.

De regels zijn niet duidelijk, zelfs het doel van het spel blijft verborgen voor Marco en Celia. Maar de organisatoren zijn niet de enigen die zich met de spelregels bemoeien. In de unieke omgeving van het wonderlijke zwart-witte circus dat alleen ’s nachts opent, gebeurt niets zonder reden. En zo beperkt het spel zich niet langer tot Marco en Celia, maar wordt ook het leven van alle mensen om hen heen beïnvloed, zoals de artiesten en ambachtslieden. Maar ook de trouwe rêveurs die in navolging van de getalenteerde en vriendelijke klokkenmaker herr Tiessen Le Cirque des Rêves overal volgen. En dan is er nog de jonge Bailey, wiens belang in de sterren en de kaarten wordt gezien door Poppet en Widget, de tweeling die geboren werd in de openingsnacht van het circus. Zijn werkelijke rol in het spel blijft tot op het laatste moment een mysterie.

Het Nachtcircus is een uniek boek en zeker niet alleen voor liefhebbers van fantasy. De prachtige inzichten, een schitterende schrijfstijl, een unieke verhaalopbouw en het beeld van een wereld die zowel oud als volkomen nieuw is, warm en vertrouwd, maken een verhaal dat iedereen zou moeten lezen.
(Ingrid Bilardie )


Erin Morgenstern
Het Nachtcircus
Prijs: € 19,90
ISBN: 9789023465690

Leave a Comment