Recensie | Eisso Post – Schrijven met het Oerverhaal

Veel schrijvers stuiten bij het schrijven van een verhaal op hetzelfde probleem: dat bijna alles al eens eerder gedaan is. Veel verhalenelementen zijn afkomstig uit de mythologie van verschillende culturen. Deze mythologische verhalen en sagas hebben ervoor gezorgd dat er een grote stroom aan elementen is die je in je verhaal kunt gebruiken en toepassen.

Eisso Post geeft in Schrijven met het Oerverhaal een aantal handvaten hoe je deze elementen kunt gebruiken in je eigen verhaal. Hij doet dit aan de hand van voorbeelden van schrijvers als J.K Rowling en Tolkien. Ook doet hij dit ook met een gezonde dosis humor waardoor je niet het idee hebt dat je een non-fictie boek leest. Hij geeft je handvaten om valkuilen te vermijden en de elementen op de juiste manier te gebruiken in je verhaal.

Schrijven met het Oerverhaal biedt daarnaast ook een naslagwerk waarin je verschillende mythische wezens terugkunt vinden. Leuk zo’n reus, maar wat kán je er nou mee in je verhaal? Aan de hand van voorbeelden geeft Post je een idee van de verschillende wezens en hoe je goed kunt gebruiken in je verhaal.
En heb je geen idee wat nou het verschil is tussen een Edda, een ridderverhaal en een saga? Ook dat legt Post haarfijn uit.

Voor sommigen zal dit boek, vooral het eerste deel, volstaan met reeds bekende elementen. Toch is het een fijn boek om in de kast te hebben en af en toe naar te grijpen. Hetzij als je opzoek bent naar iets om te gebruiken in je eigen verhaal, hetzij om gewoon even lekker de kunst af te kijken bij degenen die je voor gingen.

Schrijven met het Oerverhaal is onderdeel van de schrijfbibliotheek van uitgeverij Augustus en is gerealiseerd in samenwerken met Schrijven Online. De serie telt inmiddels 34 boeken.
(Stéphanie de Geus)


Schrijven met het Oerverhaal
Eisso Post
Prijs: € 19,95
IBSN: 978-90-457-0523-1

Leave a Comment