Recensie | Adam Baker – Eindpunt

Kasker Rampart is een drijvend boorplatform op de Noordelijke IJszee. Het is niet meer in bedrijf en een klein groepje personeel probeert de verveling en wanhoop op afstand te houden, terwijl ze wachten op het schip dat hen naar huis zal brengen. Maar wat de ploeg op het boorplatform niet weet, is dat de wereld om hen heen in de greep is van een verwoestende pandemie. Tv- en radiostations houden een voor een op met uitzenden. Wanneer de voedsel- en brandstofvoorraden opraken, zit er niets anders op dan te proberen de ijzige poolwinter te overleven en daarna op eigen kracht te proberen naar huis te komen. Ze vechten tegen honger en onderkoeling, zich niet bewust van het dodelijke virus dat ook hen zal bereiken…

Het concept van het verhaal zal niemand verrassen, het standaard zombie/virus verhaal dat we al zo vaak hebben gelezen of gezien. De uitdaging voor Adam Baker ligt dus in de verrassende elementen van het bekende verhaal. Helaas slaagt hij er nergens in om het verhaal echt verrassend te maken. Het is een onderhoudend boek en bij tijd en wijle spannend. Het is een leuk idee om een stuk te lezen vanuit het perspectief van een geïnfecteerd persoon. De hoeveelheid personages maakt het soms ingewikkeld om te volgen en het zorgt er ook voor dat je met niemand echt een band krijgt. Ontwikkelingen van de personages gaan vrij abrupt, zoals de ontwikkelingen in relaties en fysieke veranderingen en het einde is onbevredigend.

Al met al is Eindpunt een teleurstelling. Het verhaal pakt de lezer nooit echt, personages hebben geen aantrekkingskracht en het wordt nergens echt spannend. Misschien leuk voor op het strand in plaats van een flodderroman, maar dat is het ook wel.
(Rebecca de Man)


Adam Baker
Eindpunt
Prijs: € 18,95
ISBN: 9789022560051

Leave a Comment