Recensie | Laurell K. Hamilton – Dodenjacht

Anita Blake, bijnaam de Beul, is klein, schattig en kan ontzettend goed onschuldig kijken. Ze kan ook de doden weer tot leven wekken en een vampier vermoorden met een enkele goedgeplaatste messteken.

Dodenjacht, het eerste boek uit de Anita Blake-serie, zit tjokvol actie en bovennatuurlijke wezens zoals vampiers, zombies, weerratten en ghouls.

Anita’s toch al hectische leven wordt extra gecompliceerd als een geheimzinnige seriemoordenaar het heeft voorzien op vampiers. Nu vampiers rustig tussen de mensen wonen en zelfs aanbeden worden door gewone stervelingen, veroorzaakt dit nogal wat opschudding.
Maar niemand windt zich meer op over de moorden dan vampiermeester Nikolaos, een duizend jaar oud monster in het lichaam van een Shirley Temple-achtig meisje. Zij eist Anita Blakes hulp bij het oplossen van de zaak en deinst niet terug voor moord, afpersing en geweld om haar zin te krijgen. Of Anita het nu wil of niet, de mensen rondom staan in de gevarenzone. Haar vriendinnen Catherine en Ronnie, de vampierjunk Phillip en zelfs collega/rivaal Edward, die zelf toch ook een aardige staat van slayer-dienst heeft. Anita begeeft zich in het hol van de leeuw om de moorden op te lossen. En om, als het even kan, meteen een einde te maken aan de heerschappij van Nikoloas.
Gelukkig onderschat Anita nooit het gevaar van een vampier, hoe mooi, aardig en goed geïntegreerd hij of zij ook mag lijken. Dat ze van oude vampier Jean-Claude de gave krijgt om door de zorgvuldig gecreëerde façades heen te kijken helpt natuurlijk ook.

Het boek leest ontzettend vlot, door de gebruikte stijl en alle actiescènes. Wel moet je houden van one-liners, want daarvan bedient Anita zich elk moment van de dag. Als stoere meid heeft ze altijd wel een stoere opmerking paraat, wat er regelmatig te dik bovenop ligt. Ook is duidelijk te merken dat het boek geschreven is in 1993. Anita Blake rent zich rot van telefoon naar telefoon, gebruikt een antwoordservice en heeft een ouderwetse beeper.

Als je over die details heen kunt kijken is Dodenjacht een heerlijk onderhoudend boek voor een paar verloren uren. Buffy voor volwassenen.
(Ingrid Bilardie )


Laurell K. Hamilton
Dodenjacht
Prijs: € 15,95
ISBN: 9789022549032

Leave a Comment