Recensie | Rik Raven – Bron

Bron is het debuut van Rik Raven en vertelt het verhaal van de bekende schrijver Rolf Dorinth en diens buurjongen Luuk. Rolf schrijft, na zijn succesvolle start als auteur, waardeloze verhalen. Nadat zijn vrouw en zijn uitgever hem in de steek laten, komt er toch een goed verhaalidee bovendrijven. Door omstandigheden kan Rolf dit idee echter niet alleen uitwerken. Gelukkig is Luuk er die hem ermee wil helpen. Maar het blijkt steeds moeilijker om fictie en realiteit van elkaar te scheiden, waardoor Rolf en Luuk de greep op hun eigen verhaal verliezen.

Geduld
Rik Raven stelt de lezer op de proef door het trage tempo aan het begin van het boek. Hoewel het verhaal heel intrigerend is en duidelijk met vakmanschap is geschreven, wordt de lezer niet volledig gegrepen door het slepende leesritme. Gaandeweg krijgt het verhaal vaart, en blijkt er ook dat er meer aan de hand is dan je aanvankelijk denkt. Raven vertelt tussen de regels door veel aan de oplettende lezer. Deze diepere laag maakt dat Bron méér is dan zomaar een thriller.

Geheim wapen
Bron bestaat uit twee verhaallijnen die de lezer scherp houden. Hoewel de overgangen in het begin niet soepel verlopen, weet Raven toch de spanning op te bouwen. Elk stukje eindigt vaak met een cliffhanger, daarmee zorgt Raven ervoor dat de lezer nieuwsgierig blijft naar het verdere verloop van die rode draad.
Het sterkste element in het verhaal is niet zozeer de plot, maar de personages. De wijze waarop ze personage en conflict uitwerkt is meesterlijk. De levensechte karakters zijn haar geheime wapen, waarmee ze de concurrentie aan kan gaan met gevestigde schrijvers van zowel thrillers als fantasy.

Een knaller van een debuut
Dit debuut staat er. Bron vermaakt, maar bezit eveneens diepgang, waardoor het ook lezers buiten de fantastische genres kan bereiken. Het geduld dat aan het begin nodig was, wordt in de loop van het boek dubbel en dwars beloond door levensechte personages. Lezers zullen Bron dan ook niet snel vergeten.
(Yarrid Dhooghe)


Bron
Rik Raven
Prijs: € 16,95
ISBN: 978-94-608-6023-2

7 Comments

 1. Tim de KW on July 23, 2011 at 07:45

  Mooie recensie. Ik had nog nooit van Rik Raven gehoord, maar deze zet ik op mijn (erg lange) verlanglijstje.

 2. Bron van Rik Raven « Yarrid leest on July 23, 2011 at 17:56

  […] Klik hier voor de recensie. […]

 3. admin on July 23, 2011 at 19:27

  Hartstikke leuk! Daar zal ze vast blij mee zijn.

 4. Tim de KW on July 25, 2011 at 15:51

  Misschien een vreemde vraag, maar waarom kan ik dit boek niet vinden op de gevestigde online boekwinkels? En waar is het boek wel te kopen?

 5. admin on July 25, 2011 at 15:53

  Het is een uitgave van Books of Fantasy en die zijn inderdaad wat slecht te vinden via de gevestigde online boekwinkels. Ze hebben een eigen winkel die je kan vinden op: http://www.fantastischeboeken.nl/?pid=3571

 6. Tim de KW on July 25, 2011 at 15:59

  Dankjewel! Interessant om al die (voor mij nog onbekende) Nederlandse auteurs verzameld te zien. Er staan zo te zien wel meer boeken tussen die me wel kunnen interesseren. Leuk!

 7. […] je boekpresentatie vertelde je dat Bron eigenlijk je tweede boek is en dat je eigenlijk je eerste boek als eerste uitgegeven wilde hebben. […]

Leave a Comment