Achtergrond | Paranormale fantasy, kan het wel of kan het niet?

Paranormale fantasy. Je ziet ze vliegen, of toch niet. Vallen vampiers er nou wel onder, of zijn dat elementen uit een horror/suspense verhaal? Moet een paranormaal verhaal altijd een medium bevatten die ‘boodschappen van de doden’ krijgt of is een random geest verschijning ook al goed. Kortom, wat is paranormaal nou eigenlijk echt?

Iedereen kent de X-Files wel. Mulder en Scully die samen op jacht gaan naar een verklaringen voor dingen die eigenlijk niet kunnen. Meestal wordt daar meteen het label ‘aliens’ opgeplakt. Dus valt het onder science fiction zou je zeggen. Niet per se. Vaak was de clue van zo’n aflevering (en van de boekenserie) dat het ‘niet te verklaren was’. Er gebeurde dingen die volgens de wetenschap niet konden. Daarmee heb je gelijk de kern van ‘paranormaal’ te pakken.

Dat zie je ook al als je het woord beter bekijkt. Para betekent ‘voorbij’ of ‘naast’. Naast normaal, kortom abnormaal. Iets dat buiten onze belevingswereld valt. Een andere term om dat aan te duiden is PSI (het Griekse woord voor ziel en de 23ste letter uit het Griekse alfabet). De term PSI wordt in de parapsychologie gebruikt als neutrale aanduiding voor buitenzintuiglijke waarnemingen.

Dingen die niet kunnen of niet te verklaren zijn dus. Telekinese, telepathie, geestverschijningen, mediums en aardstralingen. Maar ook verhalen met zombies en vampiers vallen hier allemaal onder. Toegegeven, het zijn ook elementen die je vaak in horrorverhalen tegenkomt. Niet voor niets liggen die genres dan ook vrij dicht tegen elkaar aan. Het is eigenlijk een mix van een aantal subgenres: science fiction, horror en fantasy.

Boeken en verhalen die onder het paranormale genre vallen kun je grofweg verdelen in twee categorieën. Je hebt de verhalen die zo onverklaarbaar en eng zijn dat ze eigenlijk onder de horror vallen, maar toch worden gedragen door paranormale elementen. Bijvoorbeeld een Stephen King verhaal. En je hebt verhalen die onder de paranormale romances vallen. Hoe afgezaagd ook, Twilight is hier een heel goed voorbeeld van.

Hoe ‘eng’ zulke verhalen zijn hangt van het verhaal af. Romantische verhalen zijn vaak niet zo hoog op de nachtmerrie schaal en laten de lezer kennismaken met deze andere wereld op een vrij onschuldige manier. Maar boeken die het paranormale inzetten om dingen te laten gebeuren die niet te verklaren zijn schieten vaak door. Dat zijn het soort boeken waarvan je ’s avonds eigenlijk het licht niet uit wilt doen en niet die twee stappen naar de wc durft te lopen.

Op woensdag 25 mei het volgende genre: horror

Leestips
Academicus Vampyrus – Richelle Mead
Bestrijd de toekomst – Chris Carter
De Bezwering – Kelley Armstrong
De Fransman – Chris Carter
Een stoet van Doden – Darren Shan
Het Huis van de nacht – P.C. Cast
Het Kerkhof – Neil Gaiman
Ritus – Markus Heitz
Twillight-serie – Stephanie Meyer
Wicca-serie – Cate Tiernan

(Stéphanie de Geus)

4 Comments

 1. Helderziende on July 28, 2011 at 11:18

  Het is inderdaad zo dat veel sagen en fabels gebaseerd zijn op het onnatuurlijke en dus in verband staat met het paranormale. Toch zit hier wel degelijk verschil in.

 2. Stéphanie on July 28, 2011 at 21:39

  Daar heb je absoluut gelijk in, maar in veel gevallen wordt het paranormale als basis gebruikt voor dit soort verhalen.

  • paragnosten online on June 2, 2013 at 23:15

   Paranormaal is in elk geval alles wat niet wetenschappelijk verklaard kan worden. Paranormale fantasie is hetgeen niet wetenschappelijk verklaard kan worden maar waarvan volgens de huidige kennis het best mogelijk zou zijn, ofwel het geeft ruimte om het serieus te onderzoeken. Hetgeen overblijft is wat volgens de huidige kennis is achterhaald en dus ook niet wetenschappelijk aangetoond zou kunnen worden.

 3. Helderziende on August 19, 2012 at 15:09

  Interessante vraagstelling, ik denk dat in de hedendaagse beleving van het paranormaal, dat het een serieus karakter heeft gekregen, zowel op TV als op internet, maar ik zal deze stelling ook eens op mijn paragnosten site plaatsen, om te zien hoe men er over denkt…

Leave a Comment