Ook Unleash Award verdwijnt

De Unleash Award, schrijfwedstrijd voor het fantastische verhaal tot zesduizend woorden, houdt op te bestaan. Na tien jaar, inclusief de jaren dat de twee organisatoren ieder hun eigen wedstrijd hadden, hebben Alex de Jong en Ron Puyn besloten er een punt achter te zetten. De beslissing is genomen nadat ook sponsor Adrian Stone, sinds drie edities de naamgever en sponsor van de eerste prijs van duizend euro, zich in het voornemen kon vinden.

De Unleash Award heeft de afgelopen jaren veel voor de populariteit van het genre gedaan. Een moment was de UA, zoals de wedstrijd liefkozend werd genoemd, zelfs de grootste genrewedstrijd van Nederland en België.

De UA, of eigenlijk haar voorloper, werd opgestart door auteur/uitgever Alex de Jong, die in 2003 via zijn website De Santoriaanse Kronieken een schrijfwedstrijd uitschreef. ‘Daar kwamen zulke mooie inzendingen uit voort, dat ik uiteindelijk besloot het verhalenmagazine Pure Fantasy op te starten’,  aldus De Jong. Gelijktijdig ging ook Ron Puyn met zijn suspensestory.com een soortgelijke (wedstrijd)weg bewandelen. Het was dan ook niet meer dan logisch dat Puyn en De Jong, inmiddels niet alleen maar collega-schrijvers en -uitgevers, maar ook vrienden, elkaar vonden in een nieuwe, alomvattende genrewedstrijd: de Unleash Award.

In 2010 besloot Adrian Stone, onder meer schrijver van de succesvolle Duivelstrilogie (uitgegeven door Luitingh Fantasy), de twee wedstrijdorganisatoren te ondersteunen. Hij riep de Adrian Stone Prijs in het leven; de hoofdprijs van duizend euro, die de afgelopen jaren werd gewonnen door Anaïd Haen, Patrick Brannigan en Django Mathijsen.

Voor De Jong, die met de UA ‘mooie verhalen voor Pure Fantasy’ kon selecteren, viel na het besluit om eind 2012 met Pure Fantasy te stoppen, de noodzaak nog langer een genrewedstrijd te organiseren, eigenlijk weg. Ook Ron Puyn, die zich onder het pseudoniem Jack Lance weer volop op het schrijven heeft gestort (zijn spannende en mysterieuze thrillers verschijnen nu al in tien talen, in Nederland bij Luitingh), is het een goede tijd om weer ‘meer tijd en energie voor andere zaken’ over te houden. Sponsor Adrian Stone: ‘Er zijn inmiddels zeer veel wedstrijden voor het genre ontstaan. De UA heeft zich de afgelopen jaren prima bewezen, maar de noodzaak om te blijven voortbestaan is, met anderen die het stokje overnemen, niet meer nodig. Tijd voor anderen om het vaandel van de fantasywedstrijden te dragen.’

Dit betekent ook dat het Books of Fantasy Boekengala volgende jaar niet meer plaats zal vinden.

Van de laatste UAeditie (2012) is een bundel met de beste verhalen, geselecteerd door uitgever Alex de Jong, uitgebracht. Deze bundel is te koop via www.fantastischeboeken.nl.

Leave a Comment