Nieuws | Uitslag Paul Harland Prijs

Op 8 februari 2014 werd tijdens de Paul Harland Dag in Delft de uitslag van de Paul Harland Prijs 2013 bekend gemaakt. Het werd een indrukwekkende lijst: 206 inzendingen – met een duizelingwekkend totaal van ruim 1,3 miljoen woorden – dongen mee naar de hoofdprijs van niet 750,- maar 1.000,- euro.  Ook het juryrapport loog er niet om, dat telde op zichzelf al 368 pagina’s en bijna 150.000 woorden. Hulde aan organisatoren Martijn Lindeboom en Thomas Olde Heuvelt, die het geheel in goede banen wisten te leiden.

De top drie van de Paul Harland Prijs wordt geleidt door Esther Scherpenisse met Ter Ziele. Ze wordt opgevolgd door Saskia van Oostenrijk met Koud Vuur. Peter Kaptein sluit af met misschien wel de meest indrukwekkende titel uit de hele wedstrijd: Een aantal consequenties van de moord op Stalin; het lezen van anarchistische, socialistische en humanistische literatuur en de terugkeer van Nikolai Tesla. Hij ontving tevens de Premie van het Nederlands Contactcentrum voor ScienceFiction.

De Paul Harland debuutprijs ging naar ZeroKelvin van Johan Zonnenberg.

Behalve de Paul Harland Prijs waren er nog meer prijzen en awards te verdelen. De W.J. Maryson Talent Award,  gesponsord door uitgeverij Meulenhoff Boekerij, ging dit jaar naar Iris Spanbroek. Haar verhaal De jongen met de gloeiende ogen was goed voor een geldprijs en een gesprek bij de uitgeverij. Tweede en derde prijs gingen naar Yves Delepeleire (Vuur)  en Sophie Paulussen (M).

Ten slotte was de Feniksprijs nog te vergeven, die traditiegetrouw werd gesponsord door Fred Rabouw. De prijs van 35 euro, bedoeld  voor de hoogste stijger ten opzichte van de vorige editie, werd dit jaar aan drie deelnemers toegekend: Jorrit Stelma, Hester Stasse en Pen Stewart.

De gehele uitslag is hier te lezen: http://www.paulharlandprijs.eu/wp/?page_id=3391

Leave a Comment