Nieuws | Nederland en Vlaanderen ‘gastland’ op Frankfurter Buchmesse?

In 2016 staat de Frankfurter Buchmesse in het teken van de Nederlandstalige literatuur. Ingewijden lieten zich ontvallen dat Nederland en Vlaanderen dan ook zullen gaan figureren als ‘gastland’ voor de 68ste editie van het grootse boekenevenement.

Een woordvoerder van minister van Cultuur Jet Bussemaker heeft het bericht totnogtoe bevestigd noch ontkent. Maandag is in Antwerpen een persconferentie waarbij de minister, haar Vlaamse collega Joke Schauvliege en Buchmesse-directeur Juergen Boos aanwezig zullen zijn.

Het Vlaams Fonds voor de Letteren en het Nederlands Letterenfonds hebben zich vorig jaar kandidaat gesteld voor het gastlandschap. Dat zou een “enorme internationale exposure bieden”, lieten de twee fondsen toen weten. Nederland was ook in 1993 gastland van de boekenbeurs, en dat leverde destijds een gigantische verkoopimpuls op voor Nederlandse literatuur in het buitenland. Voor schrijvers als Cees Nooteboom, Harry Mulisch en Hugo Claus leverde dat veel internationale belangstelling op.

Het is niet uniek dat een land tot gastland wordt uitgeroepen. Dit jaar viel die eer aan Finland ten deel, volgend jaar is dat Indonesië.

Op de gigantische beurs komen 7.400 exposanten en ruim driehonderdduizend bezoekers uit meer dan honderd verschillende landen bij elkaar. Jaarlijks trekt de beurs zo’n 280.000 bezoekers en is daarmee de grootste boekenbeurs ter wereld.

Leave a Comment