Nieuws | Fantasyfilms 2014

Fantasy is hot in Hollywood: na het succes van de Lord of the Rings-films van Peter Jackson en de Harry Potter – films, is er geen studio meer die de kans aan zich voorbij wil laten gaan om een serie aan hitfilms te produceren. Over een serie als Twilight waren de meningen verdeeld, de verfilmingen van Suzanne Collins’ The Hunger Games oogsten vooralsnog alleen maar lof. Welke boeken zullen we in 2014 verfilmd gaan zien?

24 januari kunnen we naar de bioscoop voor I Frankenstein. Met het oorspronkelijke boek van Mary Shelley zal deze film waarschijnlijk niet zo heel veel van doen hebben: net zoals Bram Stoker zich waarschijnlijk in zijn graf heeft omgekeerd bij Van Helsing, zullen horror-puristen niet van deze film gaan juichen. Films van actie en fijne acteurs (Aaron Eckhart!) des te meer.

Op 7 februari gaat de eerste film van Vampire Academy in première. De film is gebaseerd op de boekenserie van Richelle Mead, die in Nederland bij Uitgeverij Moon zijn uitgekomen onder de titel Academicus Vampyrus. Mead is een veteraan in het schrijven van boekenseries: de serie De Alchemisten is ook in het Nederlands vertaald (tip!).

14 februari komt Winter’s Tale uit, naar het boek van Mark Helprin uit 1983. Het verhaal speelt zich af een Edwardiaans aandoend New York en één van de hoofdpersonen van deze sprookjesachtige film is een wit vliegend paard, die als beschermengel dient voor de mannelijke hoofdpersoon Peter Lake. Neem je vriendje of je beste vriendin mee naar deze film.

Liefhebbers van superhelden en stripverhalen moeten in het voorjaar naar de bioscoop: op 4 april komt Captain America: The Winter Soldier uit, het vervolg op de eerste Captain America-film welke ongetwijfeld bomvol verwijzingen naar de volgende Avengers-film zal zitten. 2 mei slingert Spiderman weer door de bioscoop, in ook een tweede deel: The Amazing Spiderman: Rise of Electro. En op 23 mei kunnen liefhebbers van acteerlegenden Patrick Stewart en Ian McKellen – of fans van Hugh Jackman, Michael Fassbender en/of Jennifer Lawrence – hun hart ophalen met X-Men, Days of Future Past.

Angelina Jolie belooft te zullen schitteren in de film Maleficent, te zien vanaf 30 mei. De film wordt geproduceerd door Disney – wat meestal een ragfijne afwerking betekent – en de kostuums zien er alvast gelikt uit. Ware fans van de oorspronkelijke heks vrezen dat dit achtergrondverhaal een tranentrekker zal worden, en niet iedereen zat te juichen toen bijna-Mrs. Pitt de rol accepteerde. We zullen zien.

The Giver is een science fiction-werk van Lois Lowry uit 1993. Het uitgangspunt doet een beetje denken aan dat van Equilibrium: een voorheen utopische, nu meer dystopische samenleving bant emoties uit om pijn en lijden te voorkomen, met als resultaat dat de hele samenleving afgestompt is. Uitzondering is de ‘ontvanger’, die het wandelende geheugen van de samenleving is. 15 augustus is de film te zien.

Nadat ook deel twee van de serie lovende reacties kreeg, wordt er reikhalzend uitgekeken naar The Hunger Games: Mockingjay. Het derde boek wordt over het algemeen niet als het beste deel uit de serie gezien en het feit dat deze film de toevoeging ‘part One’ krijgt doet veel kijkers vrezen voor een uitmelkingsproces á la The Hobbit. Toch gaan ook wij 21 november naar de bioscoop.

17 december stromen de zalen vol elfenoortjes en hobbitvoetjes voor het laatste deel uit van Peter Jacksons tweede Tolkientrilogie: The Hobbit: There and Back Again. Natuurlijk spinnen de films het boek ellenlang uit, natuurlijk hebben we als boekpuristen emmers vol kritiek om over de film uit te storten, maar toch zitten ook wij weer in gewoon in de pluchen stoelen om te genieten van die prachtige landschappen, de geweldig gedetailleerde kostuums, van de fabelachtig gave draak, Orlando Bloom en Luke Evans, die steengoede soundtrack, Stephen Fry als de schmierende burgemeester van Meerstad, enzovoorts enzovoorts.

Into the Woods is een musical, gebaseerd op het boek van James Lapine en met muziek en teksten van Stephen Sondheim, die we kennen van onder andere Sweeney Todd. Het plot speelt met de sprookjes van de gebroeders Grimm: verwacht dus Rapunzel, Sneeuwwitje en Roodkapje over het scherm te zien tippelen. Vanaf 25 december  te zien: een echte kerstfilm dus.

In 2014 wordt ook nog verwacht: The Mortal Instruments: City of Ashes, het tweede deel uit de serie van Cassandra Clare. Wanneer deze film in de bioscopen komt is nog niet bekend: wij wachten met smart op de bekendmaking!

1 Comment

  1. Anneke on February 7, 2014 at 20:54

    En dan vergeet je de belangrijkste: Divergent, die (volgens IMDB) 27 maart in de bios komt.

Leave a Comment