Nieuws | DBNL gaat op in Koninklijke Bibliotheek

De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) wordt per 2015 onderdeel van de Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag. Dat hebben de Nederlandse Taalunie, de Koninklijke Bibliotheek, de Nationale Bibliotheek van Nederland en de Vlaamse Erfgoedbibliotheek besloten. De Nederlandse Taalunie maakte het bekend.

“In de toekomst zal de databank van de DBNL bijvoorbeeld ook via openbare bibliotheken kunnen worden geraadpleegd”, zegt een woordvoerder. Nu is de collectie alleen via de site beschikbaar. Op de website de website van de DNBL zijn ruim 11.000 gedigitaliseerde boeken en tijdschriften opgenomen uit de Nederlandstalige literatuur, taal- en cultuurgeschiedenis.

De digitale bibliotheek heeft het plan opgevat om de collectie jaarlijks uit te breiden met circa 250.000 pagina’s tekst. Daarbij zal de komende tijd een extra accent liggen op Vlaams werk, om het aandeel van de Vlaamse literatuur meer in verhouding te brengen met het Nederlandse werk. Deze keuze lijkt gemaakt met de Frankfurter Buchmesse van 2015 in het achterhoofd, die in het teken zal staan van de Nederlandstalige literatuur en waarover de Nederlandse en Vlaamse autoriteiten nauw samenwerken.

Leave a Comment