Nieuws | Bezige Bij omzeilt Centraal Boekhuis in nieuwe methode boekverkoop

Uitgeverij De Bezige Bij heeft het Centraal Boekhuis buitenspel gezet tijdens een radicaal nieuw verkoopexperiment. Het boekenbedrijf maakte afspraken met negen boekhandels, waarbij de winkels een hogere inkoopkorting kregen en boeken van De Bezige Bij een prominentere plaats in de winkel. Hiermee maakt de uitgever inbreuk op het collectiviteitsprincipe waarmee boekhandels in Nederlands te werk gaan.

Sinds jaren is de distributie en facturering van boeken aan boekhandels in handen van het Centraal Boekhuis in Culemborg. De uitgevers en boekhandels zijn via brancheorganisaties eigenaar van het bedrijf, en de winst die het CB maakt, wordt volledig uitgekeerd aan de uitgevers en de koepel van boekverkopers. Echter, de boekenmarkt gaat door zwaar weer en daardoor proberen uitgevers nieuwe methoden uit om hun titels in grote oplagen in de winkels te krijgen.

“In de keten blijft een groot deel van de kosten hangen bij CB”, zei Fabian Paagman, een van de betrokken boekhandelaren, tegen het NRC. “Als daar niets verandert zal er toch een soort marktwerking ontstaan. Het bijzondere van onze samenwerking is dat een uitgever en een handvol boekverkopers elkaar vinden om te pionieren.

Uit het Centraal Boekhuis is kritisch gereageerd. Het is af te wachten wat deze stap voor gevolgen heeft voor het boekenvak.

Leave a Comment