Nanoblog | week 1

Rianne Werring
Na veel wikken en wegen klapte ik op 1 november – in de trein van Wenen naar Utrecht – de laptop open en de eerste regel in mijn verse document had betrekking op mijn nano-verhaal van twee jaar terug. Inmiddels staat de teller net iets onder de 20.000 woorden, mede dankzij de treinrit van tien uur die me een voorsprong van bijna zevenduizend woorden gaf. Goed onderweg, zou je dus zeggen. Toch staat het verhaal alweer enkele dagen praktisch stil, om dezelfde reden waarom ik twee jaar terug stagneerde en uiteindelijk verloor. De boosdoener: research.

Het probleem met een historisch verhaal is dat het moet kloppen. Zelf vind ik niets hemeltergender dan wanneer ik een boek opsla waarin een personage naar Mozart luistert, terwijl de componist nog geboren moest worden. Vreselijk. Dus ben ik veel tijd kwijt met het opzoeken van locaties, jaartallen, gegevens van bestaande personen, het verloop van veldslagen. Had ik pagina’s achtereen geschreven dat bijpersoon Vlad III van Wallachie – beter bekend onder zijn bijnaam Dracula – gevangen zat in de kerkers van slot Hunyad, onder permanente bewaking van een generaal van de Ravenkoning Matthias Corvinus, blijkt dat de gevangenen in de torenkamers werden opgehokt. Mijn interne eindredacteur tandenknarst: dat wordt omschrijven.

Inmiddels ben ik toe aan een volgend deel, het beleg van Jajce, waaraan mijn hoofdpersonage deelneemt. Boeken worden nageslagen, wikipedia geplunderd, woordenboeken geraadpleegt om teksten in het Servisch te ontcijferen. Om het maar goed te krijgen. Het druist in tegen de geest van NaNoWriMo, die me vanuit een hoekje van de kamer aanspoort om vooral door te schrijven en de geschiedkundige correctheid voor later te bewaren. Zijn mond wordt gesnoerd door mijn muze, die goedkeurend en tevreden knikt. Ik staar naar het scherm en vraag me af hoe lang de teller nog net onder de 20.000 woorden blijft staan…

Rianne Werring schrijft over Sallustio Malatesta de Mori, spion voor Venetie ten tijde van de Venetiaans-Ottomaanse oorlog. Lees meer op: http://nanowrimo.org/participants/burbick

Stéphanie de Geus
De dagen voor het begin was het wel een beetje spannend. Mijn eerste NaNoWriMo ooit en op 1 november kon ik niet eens beginnen met schrijven! Een een lastig begin. Maar in het weekend maakte ik het goed en schreef ruim 7.000 woorden. Daarmee kwam ik net onder de 10.000 woorden. Dankzij een wordwar vloog ik zondagavond over de 7.000 woorden in twee dagen. Daarna, werd het lastiger.

Uiteindelijk koos ik ervoor om verder te gaan met mijn Furie verhalen. Bekende personages, terug in een warm nest, de personages zijn levensecht en stonden te springen om verder te gaan. En terwijl ik met Meggie mee door de straten holde, er een paar dingen ontplofte, rammelde ik snel de woorden op het toetsenbord. Maar na het weekend leek ze zich te hebben verstopt voor me. Het dagelijks leven kwam in de weg te staan en de woorden waren ver te zoeken. Stand van de eerste week bleef dan ook net onder de 10.000 hangen. Toch zeker geen slecht begin voor de eerste week.

Stéphanie de Geus schrijft over de jonge Furie Meggie, Jay & Ethan die het opnemen tegen Hades en zijn duistere plannen. Lees meer op: http://nanowrimo.org/participants/luthienarfeiniel

Leave a Comment