Achtergrond | Mythen, waar of niet waar?

Fantasy is een heel veelzijdig genre. Niet ieder fantasyboek bevat een tovenaar, elf of kabouter. Sommige verhalen, in tegenstelling tot Sword & sorcery worden gedragen door mythologische elementen. De bekendste daar in zijn ongetwijfeld de Griekse en Romeinse mythen. Maar mythologie, en dus ook mythologische fantasy, kun je veel breder zien dan alleen deze verhalen.

Mythen hebben altijd tot de verbeelding gesproken. Het zijn verhalen die soms de meest absurde elementen bevatten en dat is ook gelijk de aantrekkingskracht van mythen. Mythen leggen vaak de oorsprong van iets uit, waarom de dingen zijn zoals ze zijn. Ze verklaren religieuze verschijnselen en werden opgeschreven met de gedachte dat ze echt waar waren.
Vaak gebeuren er in mythen dingen waarvan wij redeneren dat ze niet kunnen. Toch spelen deze verhalen al vanaf de klassieke oudheid een belangrijke rol in onze samenleving. Ze inspireren zelfs de huidige cultuur nog steeds. Daarom is de combinatie met fantasy een logische manier om deze verhalen levend te houden.

Waar kom je ze tegen?
De verhalen van Percy Jackson van Rick Riordan zijn daar een goed voorbeeld voor. Percy woont in de gewone wereld als hij er achterkomt dat hij de zoon is van niemand minder dan Poseidon. Percy, die in het begin niet zoveel weet van de Griekse mythologie, wordt langs een scala een mythologische wezens getrokken. Het boek schept als het ware een beeld dat de (oude) Griekse goden gewoon naast ons leven in deze wereld.

Maar waar Rick Riordan zich op één tak van de mythologie richt, gaat Michael Scott net een beetje verder. Hij heeft in De geheimen van de onsterfelijke Nicholas Flamel een wereld geschapen waar alle mythologische verhalen waar blijken te zijn. Elke godheid, mythe en sage blijkt waar te zijn in zijn wereld. Op een kunstige manier verweeft hij verschillende mythen en oude verhalen met elkaar. Zo kom je in het boek niet alleen Apolo en Hecate tegen, maar ook de Keltische godin de Morrígan en de Egyptische Bastet.

Is dat alles?
Nee, zeker niet. Er zijn ook schrijvers die hun eigen mythen bedenken en zo niet alleen een boek schrijven, maar een hele wereld er omheen creëren. Zoals bij voorbeeld Tolkien. Hoewel zijn boeken, en dan voornamelijk In de Ban van de Ring, thuishoren in de Epische fantasy, valt hij ook onder de mythologische fantasy. Rondom In de Ban van de Ring creëerde hij namelijk zelf een hele mythologische wereld. Een wereld die je weer terug ziet komen in De kinderen van Hurin en de Silmarillion. Hoewel deze verhalen dus niet oorspronkelijke mythen zijn, zijn het wel mythologische verhalen, alleen dan verzonnen.

Als laatste zijn er ook genoeg verhalen waarin alleen een paar mythologische aspecten voorkomen. Zoals bijvoorbeeld de boeken van Juliet Marillier die hoofdzakelijk onder de sprookjesachtige, romantische en historische fantasy vallen. Toch maakt zij in haar verhalen vaak gebruik van de Keltische of Noorse mythologie, iets wat blijkbaar goed samengaat met romantische fantasyverhalen.
Dit is dus ook iets wat je vrij vaak tegen zal komen: een fantasyverhaal waarin mythologische aspecten zijn verwerkt om zo het verhaal een geloofwaardigere basis te geven, door middel van aspecten die bij de meeste mensen al bekend zijn.

Op woensdag 2 maart het volgende genre: magisch realisme.

Leestips
De Geheimen van de Onsterfelijke Nicholas Flamel – Michael Scott
De Kinderen van Hurin – J.R.R. Tolkien
De Legende van Sigurd en Gudrún – J.R.R. Tolkien
De Nevelen van Avalon (en andere boeken) – Marion Zimmer Bradley
Everworld (serie) – K.A. Applegate
In de Ban van de Ring – J.R.R. Tolkien
Isolde – Ruth Nestvold
Percy Jackson – Rick Riordan
The Forbidden Game trilogie – L.J. Smith (nog niet verschenen in het Nederlands)

(Stéphanie de Geus)

1 Comment

  1. […] Mythologische fantasy […]

Leave a Comment