Recensie | Ally Condle – Matched

Cassia woont in Oria op het esdoornkwartier. De Unie heeft besloten dat je in het zeventiende jaar van je leven wordt gematched aan een levenspartner. De sorteerders die werken voor het match bureau zoeken jouw match uit op zijn kwaliteiten. Op de grote avond van je Match Banket krijg je te horen en te zien wie je match is. Meestal komt je match uit een andere stad of van de akkers, maar voor Cassia ligt dit anders. Op de avond van haar Match Banket blijft het scherm zwart, dit betekent dus dat haar Match in de zaal zit, iets van niet vaak gebeurt. Haar match blijkt haar beste vriend Xander te zijn. Na het Banket krijgt iedereen een doosje met een microkaart, hierop staat alle informatie over je match en een aantal foto’s. Cassia wacht een tijd met het bekijken van haar kaart, want ze kent Xander al heel lang. Het moment dat ze de kaart in het contactscherm stop, gaat alles mis.

Matched kun je goed vergelijken met het boek ‘1984’ van George Orwell, het zijn namelijk beiden dystopieën. Een dystopie is het tegenover gestelde van een utopie. Het is een denkbeeldige wereld van een mogelijke samenleving, alleen bevat een dystopie, in tegenstelling tot een utopie, ook negatieve eigenschappen. In Matched bepaalt de Unie alles. Zij bepalen wanneer je gematched wordt, wanneer je dood gaat, wat je leert en vooral wat je weet. De Unie heeft verschillende autoriteiten die alles in de gaten houden. Als een autoriteit zegt dat je iets moet doen, dan moet je dat ook doen. Zelfs als het gaat om het innemen van kalmerende pillen of pillen die je dingen laten vergeten.

Matched was interessant om te lezen, het schetst namelijk een hele andere wereld. Door dit te lezen besef je dat onze wereld helemaal nog niet zo slecht is. Wij mogen zelf bepalen op wie we verliefd worden, wanneer we kinderen krijgen, wat we dragen en wat we met ons leven willen. De karakters in Matched worden goed neergezet. Je ziet de karakters langzaam maar zeker veranderen en zichzelf ontplooien. Iedereen vervult een rol in de Unie, maar is daarnaast ook een familielid of vriend. Een minpunt aan Matched is echter het einde. Hoewel Matched een goed verhaal heeft, is het einde te open. Daardoor blijven er veel vragen onbeantwoord.
(Elianne de Geus)


Matched
Ally Condle
Prijs: € 12,95
ISBN: 978-0-1413-330-52

Leave a Comment